Aplikace CNGvitall vám najde nejbližší plnící stanici CNG

Jestliže jste jedním z několika tisíc českých majitelů vozidla jezdícího na stlačený zemní plyn (CNG) nebo o autě na tento druh alternativního paliva uvažujete, určitě by se vám mohla hodit nová mobilní aplikace CNGvitall. Appka, kterou jsme vyvinuli pro společnost Noncore, vám pomůže vyhledat nejbližší plnící stanici CNG.

Mobilní aplikace CNGvitall, která je k dispozici uživatelům mobilních telefonů iPhone a přístrojů s operačním systémem Android, nabízí vyhledání nejbližší plnící stanice CNG včetně možnosti navigace. Ke každé stanici jsou k dispozici podrobné informace, jako je adresa, telefon, GPS souřadnice a přehled nabízených služeb. Stanice je možné pohodlně vyhledat na mapě, filtrovat nebo řadit dle různých kritérií a přidávat do seznamu oblíbených.

V Česku je motoristům v současnosti k dispozici sít čítající pouze necelých čtyřicet plnících stanic. Aplikace CNGvitall tedy může být vskutku praktickým pomocníkem v okamžiku, kdy budete na cestách a ukazatel množství zbylého paliva se bude nebezpečně blížit nule.

Pokud vám zkratka CNG nic moc neříká, nabízíme alespoň stručný přehled základních informací:

 

  • CNG je zkratka anglického názvu pro stlačený zemní plyn – Compressed Natural Gas.
  • Provoz motorových vozidel na CNG je v současnosti o více než polovinu levnější ve srovnání s benzínem nebo naftou.
  • Přesto, že jde o fosilní palivo, zemní plyn je považován za ekologické palivo. CNG je směs uhlovodíků, jejíž hlavní složkou je metan. Získává se z přírodních zdrojů nebo při těžbě ropy.
  • Zemní plyn v porovnání s naftou či benzínem snižuje hladinu škodlivin CO2 a NOx o 25 % a hladinu CO až o 50 %.
  • Českým motoristům je v aktuálně k dispozici 50 plnicích stanic, z toho 37 veřejných. Nejméně 100 dalších je domácích. Veřejné CNG stanice se staví především u klasických čerpacích stanic, které se nacházejí u hlavních komunikací.
  • V ČR je v provozu asi 3,6 tisíce vozidel na zemní plyn (z toho je přes 3 tisíce osobních a užitkových aut). V roce 2011 počet vozidel na CNG vzrostl o 30 %.
  • V roce 2012 rozšíření stlačeného zemního plynu podpoří i Škoda Auto, která na trh uvede model Citigo na CNG, v příštím roce představí Škodu Octavii na CNG.
  • Ve světě za poslední rok přibylo více než 2,5 milionu vozidel poháněných CNG.

Aplikace CNGvitall již není k dispozici ke stažení.

Tomáš Čermák
člen představenstva, eMan a.s. & CMO

RSS