Proč řešit vývoj mobilní aplikace cestou outsourcingu

Proč řešit vývoj mobilní aplikace cestou outsourcingu (eMan)

Vývoj mobilní aplikace není jednoduchá záležitost. Obvykle zabere mnoho týdnů či měsíců. Zkušený a sehraný tým je nutností. Do vývoje se můžete pustit sami s využitím vlastních zdrojů. Mnohem efektivnější a bezpečnější variantou však obvykle bývá svěřit vývoj zkušené vývojářské firmě, které se postará nejen o samotný návrh a vývoj aplikace, ale i o následný provoz, aktualizace nebo propagaci aplikace.

Pokud se chystáte na vývoj vlastní mobilní aplikace a nedisponujete přitom vlastním vývojářským týmem, je cesta outsoucingu zřejmě nejoptimálnějším řešením. Když svěříte vývoj externímu týmu, který disponuje know-how a zkušenostmi získanými z jiných realizovaných projektů, významně snížíte rizika možných průšvihů. Potenciální problémy totiž mohou číhat na každém kroku: nedodržení termínů, nízká kvalita aplikace, nedodržení rozpočtu a mnoho dalších.

Svět mobility je oborem, který se vyznačuje mimořádnou dynamikou a tempem vývoje. Rychlost, s jakou se na trhu objevuje nový hardware (smartphony, tablety, chytré hodinky, brýle a další) nebo nové verze operačních systémů (Android, iOS, Windows) vyžaduje neustálou a de facto okamžitou reakci ze strany vývojářů. Kontinuální sledování vývoje, doplňování know-how a aktualizování již vyvinutých aplikací je naprostou nezbytností.

Výhody a nevýhody outsourcingu vývoje mobilní aplikace

Každá mince má dvě strany, a tak i outsourcing vývoje mobilní aplikace má jak své výhody, tak i nevýhody. Pozitivní aspekty ve většině případů převládají, jelikož výhody outsourcingu vedou hlavně k finančním úsporám.

Výhody

  • Přístup ke zkušenostem a know-how, kterými disponuje externí dodavatel.
  • Možnost pustit se do vývoje i velmi rozsáhlých a složitých řešení. Kvalitní vývojářské firmy disponují specialisty, kteří se podílejí na realizaci jednotlivých součástí vývoje řešení (softwaroví architekti, UX designeři, grafici, vývojáři, testeři, projektoví manažeři, marketéři a řada dalších specializovaných rolí).
  • Dobré možnosti plánování zdrojů a výdajů.
  • Odpadá veškerá administrativa a personální náklady na vlastní pracovníky.
  • Neplatíte další náklady na hledání pracovníků a na jejich zaškolení.
  • Získáte sehraný tým, který pracuje společně a je na sebe navyknutý – proces je daleko kratší než u nového týmu.

Nevýhody

  • Nízká operabilita rozhodnutí – je potřeba pečlivě definovat zadání, které musí obsahovat vše, co od aplikace očekáváte.
  • Rizika spojená s dodavatelem – nedostatečné zkušenosti a kvalita výstupů, slabé reference apod.
  • Nutnost komunikovat s externím subjektem – komunikační bariéry, menší flexibilita řízení, riziko úniku informací mimo firmu apod.

 

Kdy je výhodné využít outsourcing vývoje?

Využít outsourcing vývoje mobilní aplikace je vhodné především v případě, že:

  • Nemáte dostatek vlastních pracovníků s příslušnými znalostmi a zkušenostmi v oblasti vývoje mobilních řešení.
  • Termíny jsou neúprosné. Pokud vás tlačí šibeniční termín a vývoj s využitím vlastních zdrojů časově nezvládnete, pak je outsourcing volbou, jež vám může vytrhnout trn z paty.
  • Chcete se věnovat především svému byznysu. Řešit ostatní činnosti vlastními silami by pro vás bylo náročné a neefektivní.

Otázku vývoje lze tedy řešit formou interního vývoje s využitím vlastních lidí. Pokud se však rozhodnete využít výhod outsourcingu, máte k dispozici širokou škálu možných dodavatelů. Od jednotlivců (typicky studentů) přes specializovaná vývojářská studia až po velké nadnárodní softwarové firmy. Výběr je jen a jen na vás…

Tomáš Čermák
člen představenstva, eMan a.s. & CMO

RSS