8 hacků na práci z domova

Náhlá chuť uklízet. Lákavá měkkost gauče. Zírání skrz monitor bez schopnosti se koncentrovat. Seriály, videa, scrollování. Přeperte nástrahy homeofficu už teď, nebo vás budou strašit ještě pěkných pár dní.

Udržet si disciplínu i doma je pro někoho snadné, pro někoho náročnější. Většinou jde o den, dva. A to dobrovolně. Teď si vybrat nemůžeme a ještě chvíli to tak bude. Pojďme to tedy využít jako příležitost ke zlepšení svých remote-work skills!

 

1. Respektovat režim

Vstávat každý den ve stejnou hodinu je základ, který po čase ani nebolí. Potom přicházejí na řadu rituály. A i když se člověku podaří opustit lůžko, dát si sprchu, převléknout (ano, i to je důležité) a nasnídat se, není vyhráno; jako lákadlo se může začít jevit i gruntování kuchyně nebo oprava poličky. Nepodlehněte a začněte pracovat stejně, jako byste byli v kanceláři. Domácí záležitosti mohou přijít na řadu za odměnu (o přestávkách) nebo v pozdním odpoledni.

 

2. Pracovní prostředí…

Pokud máte doma živo (ať už vás oblažuje rodina, nebo upovídaní spolubydlící), dejte ostatním předem vědět, v jakých časových úsecích budete pracovat. Po tuto dobu buďte:
a) v izolované místnosti a dejte najevo, kdy jste k dispozici (třeba otevřenými dveřmi)
b) v místnosti, ke které budou všichni přistupovat jako ke klidné a pracovní
c) (pokud každou místností vašeho bytu létají hračky a dětské končetiny) trpěliví, nasaďte sluchátka a poproste kohokoliv, kdo na to má energii a autoritu, aby vám prostředí pomohl udržet.

V ideálním případě se vyhněte místům určeným k odpočinku. Pracovat z postele je pohodlné (pokud u toho dokážete nespat), ale po pár dnech bude váš mozek večer protestovat, že chcete usnout “za kancelářským stolem.”

 

3. …a plán

Každý večer si rozepište, co chcete druhý den stihnout. Pokud máte ráno stand-up meeting – ideál, pokud ne, zkuste si ho udělat sami se sebou. Na čem pracuji? Mám vše, co k tomu potřebuji? Na koho navazuje moje práce? Může mi někdo pomoci? Sdílejte svoje plány se spolupracovníky a dávejte si vědět, jak je plníte.

 

4. Kuk!

Valná část komunikace probíhá neverbálně. Proto, pokud je to možné, volejte přes videocall. Je to informačně úspornější. Vědomí toho, že se na vás někdo druhý kouká, zároveň pomáhá držet si pracovní naladění a fazónu (tedy, k trenýrkám přidat košili a na chvíli přetéct z gauče ke kuchyňskému stolu).

Když už se nepropojíte kamerou, zvolte normální telefonát. Zachycuje alespoň intonaci a pořád je výrazně efektivnější, než třeba chat. Zavolejte si i kvůli drobnosti, každá mezilidská interakce je v dnešních dnech prospěšná. Na důležité zprávy, shrnutí a zadání zůstává ideální e-mail. Pamatujme, že při virtuální komunikaci kolega nesedí vedle nás a nemůže se doptávat. Zadání proto pišme co nejpodrobněji a nejspecifičtěji.

 

5. Porcovat, porcovat, porcovat

Nezměřitelný kopec práce před nosem může být frustrující. A přestávky jsou potřeba. Každý je schopen udržet pozornost různě dlouhou dobu, ale obecně je to méně, než si myslíme. Mysl létá sem a tam a… kolik času se ve finále reálně věnuje práci?

Zkuste třeba pomodoro techniku: 25 minut plného soustředění, 5 minut přestávka. Po čtvrtém cyklu dáme přestávku delší (15-30 minut). Krátké úseky se dají zvládnout naplno a působí motivačně. Navíc tak získáváme přesnější přehled o tom, kolik času nám co zabere.

Každému ale funguje něco jiného. Leckdo musí třeba dvacet minut zírat do prázdna, aby se mohl spustit do hodinové flow. Poslouchejte svoje tělo, vnímejte efektivitu a najděte si rytmus, který vám bude vyhovovat nejvíce.

 

6. Křemík pod rukama potřebuje krev v žilách

I kdyby to mělo být jen 10 kliků, poskakování na oblíbenou písničku nebo protažení u ranních zpráv – pohyb je potřeba. Ideálně párkrát za den. Zvlášť v době, kdy nám odpadá většina rutinního pohybu v podobě chození do práce.

Ano, nasytit nás může i toaletní papír z apokalyptických zásob. Třeba s horčicí. Ale nezapomínejme na živé jídlo – ovoce a zeleninu. A – pro kofeinoholiky – voda je také tekutina. 🙂

 

7. APPokalypsa

Pomozme si. Mimo klasických work-related pomocníků jako Slack, Meet, Skype, Jira nebo Trello jsou tady například…

  • Deep focus playlisty na spotify i youtube
  • Motivační sázení stromečků, které měří čas a blokuje prokrastinační aplikace (doporučujeme spojit s vypnutím upozornění na messengeru, na která je telefonní appka krátká) forest (pro prohlížeč, iOS i Android)
  • Blokování čehokoliv, ale bez stromečků Freedom
  • Mozek čistící a startující hry Lumosity (iOS, Android)
  • Gamifikace to-do listů a úkolů, plnění questů, expování a zakládání guild s kolegy. Práce is the new WoW! (iOS, Android)
  • …a další. Sdílejte svoje tipy s kamarády a kolegy.

 

8. Nezbláznit se

Gameři na tuto chvíli trénovali celý život, ale co sociálnější typy? Sklenička nebo Activity přes videocall? Proč ne. Každého nás určitě napadají desítky věcí, na které obyčejně nemáme čas. Ten teď šetříme přinejmenším za cestu do práce. Udělejme si radost a pusťme se do toho. Těžké časy ukazují, že solidarita mezi lidmi existuje, buďme zodpovědní a pomáhejme ji tvořit. V neposlední řadě je tu hloubání, poslouchání podcastů a čtení. Zkrátka, nezanedbat péči o duši. Ať karanténu opustíme silnější, než jsme do ní vešli.

Jan Dibitanzl
Copywriter

RSS