Posouváme hranice rozšířené reality

Vývoj se žene stále dopředu a funkce rozšířené reality neboli Augmented Reality (AR) už dávno pronikly do našich telefonů. V eManu se rozšířené realitě věnujeme už od roku 2011. Dost dlouho na to, abychom si v tomhle článku mohli rozšířenou realitu stručně představit a shrnout nejzajímavější projekty, na kterých jsme zatím pracovali.

Rozšířená realita je v praxi jev, kdy smartphone nebo tablet pomocí AR appky zaznamená prostor nasnímaný objektivem telefonu. Společně se zachycenou scénou je zachycena i poloha, osvětlení a dodatečně i orientace kamery v prostoru. Poté aplikace umístí do obrazu text, animace, obrázky nebo třeba zvuk.

 

Uplatnění rozšířené reality

Rozšířená realita se rychle začala používat například v zábavním průmyslu, marketingu, vzdělávání, cestování, logistice nebo medicíně, kde pomáhá při chirurgických zákrocích. Slouží také při opravách komplikovaných zařízení, kdy poskytuje užitečné informace přímo na místě. Při prodeji se stále častěji používá k zobrazování zboží. Ostatně, IKEA má svojí AR aplikaci k prodeji nábytku už šest let a díky ní si může zákazník do svého bytu vybraný kus nábytku virtuálně umístit. Rozšířenou realitu začal využívat i výrobce stavebnice LEGO, se kterou jdou nyní rozehrávat zajímavé virtuální příběhy. Možnosti populární hračky se tak posouvají do nových dimenzí.

 

Naše cesta od pivních tácků k průmyslovým vychytávkám

Rozšířená realita nebyla na začátku tohoto desetiletí v Česku příliš rozšířená. Bez vytahování ale můžeme prohlásit, že jsme jednou z prvních firem, která se u nás vývojem AR zabývala. Pojďme si zrekapitulovat naše největší projekty na tomto poli.

 

2011 – Pilsner Urquell – reklamní kampaň v USA

Úkol zněl jasně: neotřelým způsobem zaujmout americké zákazníky a zkrátit jim čekání na pivo. Vytvořili jsme pro americké hospody mobilní aplikaci Pilsner Stories a speciální pivní podtácky. Zákazníci si mohli na svůj iPhone stáhnout appku a sledovat poutavou virtuální podívanou. Přímo nad stolem se odehrávala historie vaření piva v Plzni nebo se v průzračně čistém pivu proháněly ryby. Vše fungovalo na jednoduchém principu: na podtáccích se nacházely záchytné body a appka se pak postarala o doplnění virtuálního obsahu v podobě videoanimací. Před žíznivým zákazníkem tak ožil zcela nový svět.

 

2012 – Česká pojišťovna – oslava 185. výročí založení

Aplikaci ČP show pro iPhone a iPad jsme vytvořili na míru tiskové konferenci, kterou Česká pojišťovna pořádala u příležitosti výročí svého založení. Zdi v prostorách konference byly polepené speciální grafikou s výroční tématikou. Návštěvníci si stáhli aplikaci, namířili telefon na grafiku a před jejich očima se přímo na stěnách rozehrály příběhy z historie České pojišťovny.

 

2015 – Národní park České Švýcarsko – chytré brýle pro turisty

V roce 2015 jsme vyvinuli AR technologii pro brýle Epson a testovali jsme na nich vývoj aplikací. Odtud už bylo jen pár krůčků k vytvoření appky Bez auta do Českého Švýcarska. Díky ní si můžou návštěvníci parku zapůjčit chytré brýle s navigací, mapami turistických tras, jízdními řády nebo různými videi. V brýlích je navíc zabudovaný i fotoaparát. Zachytit zážitky z výletu nikdy nebylo jednodušší.

 

2016 – Vzorník pracovní obuvi

V eManu jsme také vyvinuli aplikaci pro obchodníky s pracovní obuví. Díky ní už s sebou prodejci nemusí tahat kufry plné vzorků a hromady katalogů. Zákazníci si jednoduše obují speciální botu a v aplikaci se rovnou podívají, jak jednotlivé modely bot vypadají na jejich noze.

 

2018/2019 – Průmyslové projekty a další výzvy

Prvky rozšířené reality jsme uplatnili při vývoji nástroje pro techniky letecké kontroly. Místo papírových checklistů a objemných manuálů mají technici k dispozici speciální brýle, díky kterým najdou na jednom místě všechny informace k opravám, údržbě i doporučení potřebných nástrojů. Celé řešení je připojeno na cloud a osvědčilo se také při standardizaci procesů a školení nových techniků. Přehledný systém navíc snižuje riziko chybovosti a časovou náročnost jednotlivých úkonů.

Kromě toho zkoumáme nové možnosti rozšířené reality, které souvisejí s dokonalejšími senzory a umělou inteligencí. Pracujeme na projektech, kde se technologie rozšířené reality využívá pro zvýšení bezpečnosti pracovníků.

 

Závěrem

Rozšířená realita našla uplatnění i v oblastech, kde by to dřív nikdo nečekal. Neustále sbíráme nové zkušenosti a nacházíme inovativní řešení, která jsou na rozšířené realitě založena. Pomáhají, usnadňují práci a baví. Nás v eManu tedy určitě.

Vladana Bačová
Copywriter&Storyteller

RSS