eMan na Brno Space Days

Oblast aerospace nás dlouhodobě zajímá a nabitý program Brno Space Days jsme si nemohli nechat ujít. I když cesta po dálnici D1 je často obtížnější, než překonávání mezigalaktických dálav, přivezli jsme si z Brna spoustu inspirace a nových podnětů.

Brno Space Days neboli Dny jihomoravské kosmonautiky proběhly od 1. do 14. 3. 2019. My jsme navštívili Brno Space Night a Seminář Evropského centra pro střednědobou předpověď počasí. Obě akce se odehrávaly v planetáriu na Kraví hoře, takže napojení na vesmír bylo téměř dokonalé.

 

Brno Space Night

Tento večer se sešli všichni, koho spojuje zájem o československé aktivity ve vesmíru. Dozvěděli jsme se, jak se daří inkubátoru ESA BIC Brno a jaké startupy poslední dobou podpořil. Také jsme si poslechli tříminutová vystoupení vybraných firem působících ve vesmírném segmentu. Nevěřili byste, kolik komponent a systémů ve výzkumu vesmíru pochází z Česka nebo Slovenska.

Seminář Evropského centra pro střednědobou předpověď počasí

Následujícího dne jsme se seznámili se službami poskytovanými Evropským centrem pro střednědobou předpověď počasí. Během tohoto semináře se nám podařilo zahájit s ředitelem Czech Space Alliance diskuzi o našem členství v této organizaci. Hodně si od toho slibujeme. Ale už tak nám setkání přineslo spoustu užitečných informací a nové možnosti, jak se ve vesmírném businessu prosadit.

Dva dny plné nejčerstvějších novinek, intenzivního networkingu a nových příležitostí nás utvrdily v tom, že aerospace je oborem, kde máme určitě co nabídnout. Přispět k poznávání vesmíru a světa kolem nás, to zní jako hodně dobrá mise.

 

Úvodní fotografie: Sál digitária. Zdroj: Hvězdárna a planetárium Brno, p. o.

Sandra Davidová
Project Manager

RSS