eMan hlásí obrat přes 175 milionů korun [TISKOVÁ ZPRÁVA]

Přes složitý rok 2020 potvrdila česká IT firma eMan, že softwarovým společnostem se v krizi daří. Po srpnovém úspěšném vstupu na pražskou burzu potvrdila své ambice a hlásí nejlepší hospodářské výsledky ve své historii. Ty poprvé přesáhly hranici 170 milionů korun.

(Vnitřní informace)

O pět milionů korun – o tolik eMan přesáhl svůj původní plán obratu za rok 2020. Výsledných 175,3 milionů korun tak bylo nejvyšší číslo v historii firmy. Roli hraje několik faktorů. K těm nejdůležitějším patří, že kvůli současné koronavirové pandemii roste zájem o digitalizaci firem, na kterém se ani letos nic nezmění.

„Koronavirus otřásl celosvětovou ekonomikou způsobem, jaký si dovedl představit jen málokdo z nás. Segment IT je ale všeobecně považován za jednoho z ‚vítězů‘ tohoto složitého období. Společnosti si právě v této situaci uvědomily důležitost digitalizace, a díky tomu i přirozeně rostl zájem o naše služby,“ komentuje Jiří Horyna, výkonný ředitel společnosti eMan.

 

Dařilo se ve všech ukazatelích

Jaké jsou tedy přesné hospodářské výsledky za minulý rok? Firma zaznamenala v roce 2020 obrat v celkové výši 175,3 milionu korun. Hrubý provozní zisk, též známý jako EBITDA, dosáhl na 12,5 milionu korun. Dosažená hodnota EBITDA je téměř o 10 milionů korun vyšší oproti plánu, který byl investorům prezentován při vstupu na burzu. Po odečtení úroků, daní a odpisů pak firma vykázala hospodářský výsledek v hodnotě 2,4 milionu korun. Společnost tak předčila své predikce v každém ohledu.

„Výsledky za loňský rok jsou možná překvapivé, ale pro nás určitě ne nečekané. Koronavirus sice na určitou dobu zbrzdil skoro všechny obchodní aktivity. Velmi rychle ale obnažil velké rezervy v oblasti digitalizace u mnoha tuzemských podniků a nebojím se říct, že IT trh zažil loni rekordní čísla,“ dodal Jiří Horyna.

 

Hospodářské výsledky 2018 – 2020 (v mil. Kč.)

ROK OBRAT EBITDA
2020 175,3 12,5
2019 167,7 13,5
2018 150,0 15,0

Zdroj: eMan

 

eMan chce letos atakovat hranici 200 milionů korun

Společnost eMan se netají ambicemi ani do dalších let. Její výhled počítá, že letos by mohl obrat poprvé přeskočit 200milionovou hranici a v roce 2024 dokonce 350 milionů korun. Podobně vzestupným trendem by měla pokračovat i EBITDA a výše čistého zisku.

Společnost patří dlouhodobě k důležitým dodavatelům softwarových řešení pro společnosti, jako je Škoda Auto, ČSOB, E.ON, PPL, Bohemia Energy, Honeywell, Lesy ČR nebo ČEZ. Daří se jí i v zahraničí – například v Německu pracuje pro společnost ConstellR a v USA spolupracuje například s firmami Tenaris nebo Veralink.

 

Vstup na burzu přinesl přes 46 milionů korun

eMan v minulém roce vstoupil rovněž na pražskou burzu, kde se těšil nevídanému zájmu. Na trhu START společnost upsala 914 tisíc kusů akcií v celkové hodnotě 46,6 milionu korun, tedy 51 korun za jednu akcii. Velký úspěch se ukázal i skrze samotný počet objednávek, který předčil nabídku o 111 procent. K 10. únoru cena jedné akcie činí 68 korun.

„Zájem o akcie nás překvapil nejen ze strany velkých investičních fondů, ale i drobných investorů, které naše společnost zaujala. Všem děkujeme za důvěru, kterou do nás vložili. Zároveň jsme pomohli pootevřít burzovní dveře i pro další tuzemské tituly, které na burzu začaly po nás velmi rychle vstupovat,“ uzavřel Jiří Horyna.

Auditované výsledky společnosti eMan budou k dispozici v průběhu prvního pololetí 2021.

 

Verze ke stažení (.docx, 43 kB)

Tomáš Čermák
člen představenstva, eMan a.s. & CMO

RSS