eMan míří do vesmíru

eMan ve vesmíru

Před 20 lety byl na oběžnou dráhu vyslán základní díl mezinárodní stanice ISS. Znamenalo to tehdy ohromný úspěch. I v eManu sdílíme nadšení pro vývoj, který posouvá hranice lidských schopností. Proto spolupracujeme s Honeywell Aerospace a usilujeme o další zajímavé projekty.

V srpnu se můj americký kolega Jose Lazaro zúčastnil akce Ignite the Night organizované centrem NASA a startup inkubátorem Station Houston. Ráno se zúčastnil prohlídky Johnsonova vesmírného střediska, kde navštívil jedno z center letové kontroly, odkud řídí ISS. Taky se podíval do střediska pro vývoj robotů a do hlavního výcvikového střediska vybaveného modely modulů v životní velikosti. Trochu ho však zamrzelo, že se nedostal do velkého bazénu, kde astronauti pod vodou trénují s moduly.

 

 

Během návštěvy se Jose například dozvěděl, že astronauti mají v ISS kopule, kterými mohou pozorovat Zemi, když odpočívají nebo se jim stýská po domově. Ale především ho zaujal robotický vývoj pro aerospace, který se zaměřuje na interakci robota s člověkem. Využijí se pro budoucí planetární mise, kdy budou připravovat podmínky pro přílet astronautů a spolupracovat s nimi, jakmile přistanou na povrchu.

A ano, Jose si samozřejmě vyfotil i kopii modulu Zarja, právě toho dílu stanice, který byl raketou vyslán na oběžnou dráhu 20. 11. 1998.

 

modul Zarja

 

Na závěr se šel Jose večer podívat na prezentace v inkubátoru Station Houston. Celkem 11 technologických startupů představilo centru NASA své projekty. Cílem bylo zaujmout a získat tak místo v akceleračním programu.

 

 

Já a Honza Kučera jsme zase v listopadu navštívili konferenci Gate2Space v rámci akce Czech Space Week. Hlavním účelem byl networking, chtěli jsme prozkoumat situaci na českém aerospace trhu a zjistit, jaké jsou možnosti získání zajímavých projektů. Šlo by třeba o vývoj softwaru pro družice nebo komponenty kosmických lodí.

 

Jan Kučera, Dmytro Trofymchuk

 

V současné chvíli podnikáme další kroky v oblasti aerospace. Právě spolupracujeme například s R&D hubem společnosti Honeywell Aerospace na vývoji aplikace využívající rozšířenou realitu.

Navazujeme a prohlubujeme vztahy s potenciálními zákazníky a partnery, abychom se v roce 2019 pořádně obuli do oblasti aerospace. Aby námi vytvořené inovativní technologie jednou brázdily i předaleké galaxie.

Dmytro Trofymchuk
Division Director

RSS