Navštívili jsme Google IO Keynote 2012

Dnes jsme se konečně dostali na úvodní keynote Google IO v San Franciscu. Po několikaminutovém čekaní bez připojení (zkolabovala zde jak konferenční wifi, tak 3G síť) jsme se dostali do prezentačního sálu.

Na prezentacích tohoto typu jsou často uváděna čísla a Google IO keynote nebyla vyjímkou. Dozvěděli jsme se tedy, že je již bylo celkem aktivováno 400 miliónů zařízení s Androidem a každou sekundu jich 12 přibude.

Co nás ale nejvíce zajímalo, bylo ještě před námi: představení Androidu Jelly Bean s číselným označením 4.1. Jak se předpokládalo, došlo spíše ke kosmetickým změnám, což je jistě dobře z pohledu vývojáře, neboť ten již mohl být celkem znechucen z tempa změn v systému. Z novinek se můžeme těšit  především na rychlejší odezvu systému, vylepšenou práci s pozicováním widgetů aj. Jedním z nejvíc cool vylepšení je interaktivnější práce s notifikacemi. V Jelly Bean bude například možné jednotlivé notifikace různě přesouvat, vysouvat a zasouvat. Součástí nové verze je také Google Now, které chápeme jako velmi nadějného osobního pomocníka, který dokáže rozplánovat  čas tak, aby se vše potřebné stihlo a ještě se při tom dozvěděli něco navíc. Prvním zařízením s novým Androidem bude dlouho očekáváný Nexus 7. Jedná se o sedmipalcový tablet se špičkovým výkonem vyrobený Asusem.

Opravdovým překvapením však bylo představení Nexus Q. Jde o malé a designově velmi zajímavé domácí zařízení primárně určené pro konzumaci obsahu z Google Play. Bylo nám demonstrováno, jak Nexus Q může být užitečný například při domácí party, kde by každý měl mít možnost ovlivnit přehrávanou hudbu prostřednictvím propojení Q s telefonem.

Dále se na pódiu objevil Vic Gundotra, který představil několik maličkostí v Google+. Tou nejzásadnější jsou zajisté Google+ Events, které by měly posunout události v sociálních sítích opět o něco dále. První událostí je dnešní Google IO after party s Paulem Oakenfoldem. Mezi tím, co Vic zmiňoval a ukazoval ony novinky v Google+, přiběhl na pódium Sergey Brin s informací, že několik googlerů s Google Glasses se chystá skočit z letadla a přistát na Moscone Center, ve kterém jsme se právě nacházeli. Parašutisti byli ještě později doplněni bikery a všichni se po chvíli dostali na pódium. Pro většinu lidí v sále, včetně nás, to byl asi největší zážitek z prenzentace, proto googleři sklidili potlesk ve stoje.

Nakonec byli všichni účastníci obdarováni Galaxy Nexusem a oběma představenými produkty, tedy Nexusem 7 a Nexusem Q. Super!

Ondřej Kroupa

RSS