Konec startupů v Čechách? Právě naopak!

Zaujmout sponzora za dvě minuty a dřít od nevidím do už vůbec nevidím. Radost nad vracejícími se investicemi a pocit sakra dobře odvedené práce. V pátek 22. září jsme měli možnost si poslechnout zkušenosti z první ruky na akci Valley x ČR. Tu v Plzni pořádala nově vzniklá neziskovka TechHeaven.

Organizace má za cíl podporovat místní tech komunitu, jak jste se mohli dočíst v rozhovoru s jejími zakladateli, Honzou Steinbachem a Filipem Procházkou. Samotná akce odstartovala kolem páté hodiny odpoledne a eMan byl jedním z hrdých partnerů.

Jako první si vzal slovo Petr Ferschmann. Jak jste si mohli přečíst ve facebookovém příspěvku organizátorů, tak Petr zcela originálně otestoval pozornost účastníků svým překvapivým pádem z pódia. Musím říct, že to byl tah vpravdě geniální. Od té chvíle byli totiž účastníci ve střehu, kdykoli se následující řečníci pohybovali v okolí zákeřné oblasti před plátnem. Povídal o svých zkušenostech ze zakládání FlexiBee a Dativery. Sám to nazýval 20letým startupem a zdůraznil, že nikoho nezajímalo, jestli je jejich účetní software graficky dokonalý, nebo jestli mají hezké API. Důležité je, jak jednoduše to jde použít.

Dalším řečníkem byl Hynek Husník. Ten se podělil o rady, jak začít podnikat a čeho se naopak vyvarovat. Trošku svou přednášku přetáhl, ale nikomu to nevadilo, vyprávěl o opravdu zajímavých věcech z oblasti podnikání. Nejvíc mi v paměti utkvělo konstatování, že největší konkurencí Hynkovi firmy nebyla jiná firma, ale pouhý papír a tužka. Zamyslel se taky nad tím, jak bychom měli zjistit, co naši potenciální zákazníci chtějí, a hlavně si takového zákazníka najít. Je totiž klíčové se dozvědět, jestli by byl zájem o náš nápad dřív, než ho začneme kódovat a realizovat.

Po Hynkovi se nám představil Marcel Láža, který se s námi podělil o perličky ze startupu XTND. Dal nám nahlédnout do toho, jak to opravdu chodí v Silicon Valley. Co tam zažil a jaké jsou jeho zkušenosti z pobytu za velkou louží, včetně shánění investorů. Celou situaci pak srovnal s tou u nás v České republice. Hodně mě překvapilo, když řekl, že v New Yorku je technologický život mnohem rychlejší a náročnější než v samotném Silicon Valley. Až do této přednášky jsem o technologickém životě v New Yorku nic moc nevěděl. A už vůbec by mě nenapadlo, že je to tam nakonec mnohem hektičtější než v proslulém Valley.

Jako poslední před nás předstoupil startupový mág Jiří Fabián, zakladatel TopMonks. Ten nám vysvětli, jak TopMonks funguje, co ho k tomuto projektu vedlo a co ho naplňuje. Mluvil taky o rozdílném přístupu lidí pracujících ve startupech a v korporátním prostředí. Osobně se mi líbilo, když Jirka mluvil o tom, co ho na tom všem baví a o tom, proč jsou interní projekty ve firmách černou dírou. Sám jsem tu situaci už několikrát zažil a musím s ním souhlasit. Ne každý zaměstnanec v korporátech dává do své práce všechno nebo je ochotný udělat něco navíc. Často to vnímá jen tak, že si odkroutí povinnou pracovní dobu. Jirka se taky zmínil o aktuálním stavu českého technologického odvětví. Bylo motivující zjistit, že současná doba je příznivá pro ty z nás, co by si chtěli nějaký ten startup založit a následovat svůj sen.

Na závěr setkání probíhala diskuze, kde jsme se mohli řečníků na cokoli zeptat. Bylo to přínosné, protože jsme narazili na zajímavé pohledy na to, jak fungují startupy, jak takový startup založit a jak se uplatnit na trhu.

Všichni řečníci měli zajímavá témata a dali by se poslouchat hodiny. Bohužel nás ale tlačil čas, takže se přešlo k další části, což byla všemi očekávaná grilovačka a hlavně networking. Musím říct, že všichni čtyři řečníci mají můj obdiv, že se nebáli a nebojí pouštět do těchto vod. Klobouk dolů, pánové.

TechHeaven je nezisková organizace, jejímž cílem je rozvíjet technologickou komunitu v Plzni, a touto první akcí odstartovali svůj běh na technodráze. Přejeme TechHeavenu, ať se jim daří. A taky ať se jim povede konečně rozproudit komunitu v Plzni, která věřím, že v Plzni je, ale zdá se tak nějak neviditelná. Honzo a Filipe, dobrá práce a děkujeme za vydařený večer.

Václav Souhrada
Kotlin & Android Developer at eMan, Czech Kotlin User Group Founder and Organizer

RSS