Na pražskou burzu míří čeští vývojáři eMan [TISKOVÁ ZPRÁVA]

Softwarová společnost eMan získala 14. srpna povolení České národní banky ke vstupu na trh START pražské burzy. Firma hodlá nabídnout až 47procentní podíl, tj. až 914 tisíc kusů akcií. Úpis probíhá při ceně 51 až 56 korun za akcii.

Investovat lze během upisovací aukce mezi 17. a 31. srpnem, a to skrze členy pražské burzy. IPO je dostupné i drobným investorům, kdy velikost minimální investice je stanovena na zhruba 25 tisíc korun.

Firma eMan, která dodává komplexní softwarové řešení energetickým společnostem, průmyslovým firmám, bankám nebo automobilkám, dosáhla loni obratu takřka 170 milionů korun. IPO by mělo do společnosti přinést odhadem 40 až 50 milionů korun nového kapitálu. Získané peníze by společnost použila na svůj další rozvoj, možné akvizice a také na splacení části bankovních úvěrů.

 

Zájem o akcie projevují zaměstnanci, fondy i malí investoři

Firmu vlastní čtyři společníci, kteří si chtějí nadále ponechat kontrolní většinu 51 procent. Společnost již v červenci také nabídla a úspěšně upsala zhruba 20 zaměstnancům akcie za výhodnějších podmínek před samotným IPO. Ti tak nyní vlastní 2,3 procenta firmy. Na trh START se tak dostane maximálně necelých 47 procent akcií. 

“Na burzu jsme chtěli vstoupit již v červnu, rozhodli jsme se však nabídnout akcie zaměstnancům a celé IPO se nám tak o dva měsíce posunulo. Zájem uvnitř společnosti nás potěšil. Věřím, že podobně to bude i u dalších investorů během upisovací aukce,” říká spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti eMan Jiří Horyna.

„Již nyní se nám ozvalo několik zájemců z řad běžných investorů s dotazem na blížící se vstup na trh START. Registrujeme tak nižší desítky lidí, kteří plánují investici od minima 25 tisíc až po vyšší stovky tisíc korun. To nás mile překvapilo,“ doplnil Horyna. Dle jeho vyjádření již delší dobu probíhají i neformální jednání s několika fondy, které sám vnímá velice slibně. „Věříme v úspěch našeho IPO. Investorům máme co nabídnout,“ uzavřel Horyna.

 

Štika české burzy?

S IPO transakcí pomáhá společnosti eMan skupina Starteepo, která na trhu START pomohla firmám získat kapitál již ve výši 400 milionů korun. Právním poradcem IPO transakce je advokátní kancelář Havel & Partners.

„Nepochybujeme, že společnost eMan se okamžitě zařadí mezi štiky trhu START. Její předností je, že se jí dlouhodobě daří zvyšovat obrat a že mezi její klienty patří významné české i nadnárodní firmy. Další její výhodou je, že úspěšně expandovala i na zahraniční trhy včetně Spojených států,” doplňuje ředitel skupiny Starteepo František Bostl.

Mezi stávající zákazníky společnosti eMan patří například Škoda Auto, E.ON, Bohemia Energy, MND, Honeywell, Lesy ČR, ČSOB nebo ČEZ. V USA česká firma podniká od roku 2018, kdy otevřela pobočku v Houstonu a funguje tam pod hlavičkou společnosti eMan Solutions LLC. Celkem zaměstnává bezmála 120 lidí.

Veškeré informace pro investory jsou dostupné na adrese: www.eman.cz/investori.

 

Verze ke stažení (docx., 43 kB)

 


UPOZORNĚNÍ PRO INVESTORY

Akcie společnosti eMan, a.s. jsou nabízeny na trhu START organizovaném Burzou cenných papírů Praha, a.s. („trh START“) na základě unijního prospektu pro růst vyhotoveného ke dni 14.8.2020 a schváleného Českou národní bankou ke dni 15.8.2020 („Prospekt“) a jeho dodatku č. 1 vyhotoveného ke dni 21.8.2020 a schváleného Českou národní bankou ke dni 22.8.2020 („Dodatek prospektu“). Prospekt byl uveřejněn zde, Dodatek prospektu byl uveřejněn zde.

Dodatek prospektu aktualizuje Prospekt ve smyslu čl. 23 Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/1129, o prospektu, který má být uveřejněn při veřejné nabídce nebo přijetí cenných papírů k obchodování na regulovaném trhu, a o zrušení směrnice 2003/71/ES a je třeba jej číst vždy společně s Prospektem (a jeho případnými dalšími dodatky).

Schválení Prospektu a Dodatku prospektu ze strany České národní banky by nemělo být chápáno jako potvrzení akcií, které jsou ze strany společnosti eMan, a.s. nabízeny na trhu START.

Potenciální investoři by se měli řádně seznámit s Prospektem a Dodatkem prospektu, nežli učiní své investiční rozhodnutí, aby plně pochopili potenciální rizika a výnosy spojené s rozhodnutím investovat do akcií společnosti eMan, a.s.

Tomáš Čermák
člen představenstva, eMan a.s. & CMO

RSS