Jirka Horyna: Chceme dál expandovat do zahraničí

Jiří Horyna, eMan

Začátek roku je čas bilancování i plánování. Takže ideální příležitost si sednout s naším CEO Jirkou Horynou a popovídat si o tom, co eMan chystá na 2019.

Čeká nás v roce 2019 něco přelomového?

Vyvinuli jsme vlastní produkt a letos ho budeme uvádět na trh. Zatím můžu prozradit jen to, že se týká oblasti internetu věcí a máme s ním velké plány. No a doufám, že nás čeká růst u našich stávajících zákazníků – a že přibudou nějací noví.

 

Loni jsme otevřeli pobočku v USA. Jak se eManu daří za oceánem?

Letos chceme tu pobočku ve státech více nastartovat. Celkově je naší snahou se silněji prosazovat na zahraničních trzích. První významnější klienty za hranicemi už máme v podobě Seatu, Honeywellu nebo EU, kde teď realizujeme projekt pro Eurostat. A ještě k těm pobočkám – otvíráme jednu novou v Brně. V Praze a Plzni pak výrazně rozšiřujeme kanceláře.

 

Jiří Horyna, Jiri Horyna, eMan

 

Jaké naše služby vidíš v tomhle roce jako klíčové?

I když velká část našeho vývoje stojí na mobilních technologiích, už dávno nejsme jen mobilní apkaři. Většinu naší produkce tvoří složitější softwarová řešení, zpravidla s mobilními prvky. Toho se chceme držet i do budoucna, ale i přirozeně se rozšiřovat o schopnosti implementace dalších řešení a nových technologií. V loňském roce jsme nastartovali vývoj vlastních hardwarových prvků, vybudovali jsme silný tým a vidíme v tom pro nás značné příležitosti, primárně v průmyslu.

 

Jaké oblasti nás budou v roce 2019 zajímat nejvíc?

Budeme prohlubovat know-how ve všech oborech, kde už působíme. Takže hlavně automotive, utility nebo finance. Velmi usilujeme o to, aby součástí naší firemní DNA byla schopnost přijímat nové trendy a inovace, které pak můžeme nabízet našim klientům. V souladu s tím se pak snažíme vhodně rozšiřovat a posilovat naše týmy. Nové oblasti, do kterých bychom se chtěli víc pustit a už v nich realizujeme první zakázky, jsou aerospace a průmysl.

 

Jiří Horyna, Jirka Horyna

 

Na které technologie se bude eMan víc soustředit?

V aplikacích chceme víc používat Flutter. Určitě budeme dál rozvíjet Kotlin v Androidu a je otázkou, jestli ho nezačneme používat i v backendu. Taky plánujeme hodně šlapat do embedded systémů jako Embedded Linux nebo RTOS. V oblasti Machine Learning využíváme hlavně TensorFlow a letos to bude ještě platforma Intel Movidius. Pro IoT aplikace dál rozvíjíme naše řešení postavené architekturou microservices nad Kubernetes.

 

Je ještě něco, na co jsme zapomněli?

Stále platí náš dlouhodobý záměr, který se nám myslím postupně daří naplňovat: “Stát se nejvýznamnějším hráčem v oblasti mobility a významnou společností na poli zakázkového vývoje softwaru v ČR”. Taky je pro nás velmi důležité si udržet stávající firemní kulturu, kterou považuji za unikátní propojení profesionální práce našich lidí, kreativity a přátelské atmosféry.

Vladana Bačová
Copywriter&Storyteller

RSS