TechHeaven: Silicon Valley v Plzni

Nezisková organizace TechHeaven vznikla za účelem rozvíjet plzeňskou tech komunitu. Stojí za ní dva borci, kteří mají zkušenosti se zakládáním startupů i organizováním odborných akcí. Nabídli jsme jim podporu a při té příležitosti je rovnou vyzpovídali.

Ahoj, mohl bys vás krátce představit?

Zdravím, jmenuju se Honza Steinbach a s Filipem Procházkou jsme se po zkušenosti s organizováním DevFestu rozhodli založit v Plzni TechHeaven.

 

Co je to ten TechHeaven a proč si myslíte, že je potřeba?

TechHeaven je neziskovka, kterou můžeme pro jednoduchost teoreticky rozdělit na dvě části, ačkoliv prakticky bych to nedoporučoval, protože obě části se výrazně prolínají. Jde o hub (coworkingové centrum, kde mohou lidé pracovat na svých projektech) a pravidelně pořádané akce zaměřené na programování, nové technologie a částečně i byznys. Důležité na těchhle akcích je, že kromě získávání informací se tam lidé mezi sebou poznají a třeba začnou spolupracovat na nějakém společném projektu.

 

Čím se liší od ostatních podobných projektů zaměřených na ajťáky?

Tak především tím, že je v Plzni. Koncept pravidelných akcí pro vývojáře spojených s hubem už existuje delší dobu a třeba v Rize jim to funguje skvěle. Z naší strany nejde o výraznou inovaci, chceme jenom tenhle koncept dovést k dokonalosti za použití nejnovějších technologií a neustálého zlepšování.

 

Jak se může člověk do projektu zapojit?

Řekl bych, že záleží, o koho jde. Jestli člověka zajímají technologie nebo chce rozjet zajímavý projekt, rádi ho uvidíme na některé z našich akcí nebo v hubu, který plánujeme do konce roku otevřít. Na druhou stranu rádi přijmeme i posily do organizačního týmu – čím víc nás bude, tím častěji budeme moci akce organizovat. Každý, kdo by se chtěl zapojit, mi může napsat na honza@techheaven.org.

 

Jak to teď probíhá, co je naplánováno v nejbližší budoucnosti?

V tuhle chvíli připravujeme první akci TechHeaven: Valley x ČR, která se bude konat v pátek 22. září v Plzni v DEPU2015. Akce je koncipovaná pro 100 lidí a máme ještě poměrně dost volných míst. Doporučil bych kromě hlavního programu přijít i na grilovačku, věřím, že toho rozhodnutí nebude nikdo litovat.

 

Co si od toho slibujete dál?

Dál? No, chtěli bychom do konce roku zorganizovat ještě několik akcí a otevřít hub. Pokud všechno půjde podle plánu, tak po novém roce najet na ostrý provoz. Co bude fungovat, znovu použijeme, co selže, uděláme příště jinak. Jestli chcete vidět, jak se nám daří, a vyjádřit se k našemu snažení, sledujte Facebook nebo Twitter TechHeaven. Důležitý je pro nás každý názor, protože bez nich bychom težko rozhodovali, co funguje. I když jde o takovou maličkost, jako jestli na příští akci servírovat raději kuřecí, nebo vepřové.

 

Proč jste začali spolupráci s eManem?

Na rozdíl od některých jiných firem, třeba bank, se eMan nebojí používat nové technologie, dělá na zajímavých projektech a programátorů si váží. Kromě toho expanduje do Plzně, takže dlouhodobá spolupráce může být oboustranně prospěšná.

Vladana Bačová
Copywriter&Storyteller

RSS