Tipy od IT Recruitera: Pohovor

jak se připravit na pohovor, eman pohovor

Jak se coby vývojář připravit na pohovor a co vzít na sebe? Jaké otázky tam budou padat a co čekat od výběrka? A co dělat, když vás nevyberou? Naše IT recruiterka sepsala pár tipů z praxe.

Životopis nebo LinkedIn profil jste zaslali a byli jste pozvaní na pohovor. Co teď? Je dobré si zjistit něco o firmě, kam jdete. Minimálně si alespoň projet stránky nebo blog. A připravte si, na co se na pohovoru zeptat rovnou, aby schůzka nebyla pro obě strany jen ztráta času.

 

Co jako vývojář čekat na pohovoru a jak se na něj připravit?

Mrkněte se, jak se dostanete na místo – jako na každou schůzku ani na pohovor není dobré přijít pozdě. Já jsem si první cestu do eManu spletla a pak musela přebíhat šesti proudou silnici, abych dorazila včas. 🙂

Co na sebe? Ze stránek nebo Facebooku firmy zjistíte, jak moc jsou formální. Dneska už není nutné chodit v obleku, ale vývojářům nikdo nebude vytýkat džíny a triko. Samozřejmostí je čisté a voňavé oblečení, prostě jako byste šli na rande. Ve většině případů nic nezkazíte smart casual stylem a v případě vedoucích pozic ho rozhodně doporučuju.

Taky je dobré si zjistit, co společnost dělá, abyste věděli, jestli na tom chcete pracovat. Samozřejmě se to dozvíte na pohovoru, ale pak se může stát, že to bude vzájemně ztracený čas. My děláme aplikace pro mobily, weby, auta, ale taky komplexní portály a softwarová řešení. Takže vývojář zaměřený na eshopy u nás zajímavou nabídku nenajde, zatímco vývojář nadšený do aut se může realizovat na našich automotive projektech.

Nebojte se recruitera zeptat už před pohovorem, co vás čeká. Některá výběrová řízení jsou jednokolová, jiná dvou a více kolová. Recruiter vás pravděpodobně taky provede firmou a ukáže vám, jak to tam chodí. Jakožto po vývojáři po vás firmy pravděpodobně budou chtít vypracovat zkušební zadání, aby se zkušený vývojář mohl podívat na váš kód a posoudit jeho kvalitu. Jinde se vám může stát, že si vás “proklepnou” přímo až na místě. Proto si dopředu zjistěte, jak dlouho bude schůzka trvat.

Dopředu si připravte otázky a napište si je. Na schůzce se dozvíte hodně věcí a je možné, že na své dotazy zapomenete.

Dvě nejdůležitější pravidla? Nelžete a nepomlouvejte svého bývalého zaměstnavatele. Ani jedno nepůsobí dobře a může se vám velmi ošklivě vymstít.

Na závěr schůzky se domluvte na dalším postupu a zeptejte se, kdy se dozvíte výsledek. Jestli se vám nikdo neozve (což by se nemělo dít), klidně se ozvěte sami a zeptejte se, kde to vázne. Pokud vás nevyberou, požádejte si o detailnější zpětnou vazbu. Třeba se dozvíte, kde máte rezervy a na čem můžete zapracovat.

Má rada na závěr: Buďte přirození a sví.

Chybí vám tady nějaké info? Neváhejte se na mě obrátit, ráda vám poradím.

Nebo si chcete vyzkoušet pohovor v eManu, ale nenašli jste pro sebe pozici? Nevadí, kafe a sušenku si můžeme dát stejně a třeba najdeme jinou možnost spolupráce.

Zuzana Klímová
Recruitment Specialist
Zůza má u nás na starost recruitment nových eManů. Baví ji propojovat zkušené IT specialisty s vhodnými pracovními příležitostmi. A to jí opravdu jde. Najdete ji taky na LinkedInu.

RSS