Výlet do budoucnosti: Mobile World Congress 2018

Mobile world congress 2018, mobile development, technologické trendy, vývoj

Kde jsou nejnovější trendy v technologiích, tam nemůže eMan chybět. Letošní MWC představil novinky v AR, VR, Smart City nebo automotive. Pojďme se podívat na to nejdůležitější z nich.

Mobile World Congress je největší akcí v oblasti mobility, sítí a hardwaru. Proto eMan vyslal čtyři průzkumníky do Barcelony, kde se každoročně koná. V průběhu 4 dní se v 8 halách a ostatních prostorách konferenčního centra sešlo najednou i více než 100 000 návštěvníků.

Organizace byla špičková. Už při příletu do Barcelony bylo naprosto jasné, jak důležitá tahle akce je; lístky byly připravené k vyzvednutí už na terminálu a MWC měl pronajatou půlku odbavovací haly.

 

Gabriel Szalay, Lukáš Križko, Jan Horyna, kosmonaut

 

Hned v pondělí jsme vyrazili do víru technologií, abychom si prohlédli všechny expozice a načerpali budoucí trendy.

 

Samsung S9 a S9+

Jedním z nejvýraznějších vystavovatelů byl Samsung. Na kongresu představil svou novinku, vlajkovou loď Samsung S9 a S9+, která byla na stánku středem pozornosti. Vyzkoušeli jsme si, jaké nové funkce nabízí a jak fungují. Snímání otisku prstu se přesunulo na střed zadní části telefonu. To znamená přímo pod foťák, který doznal snad nejvíc změn. V bodech: duální závěrka, S9+ používá duální foťák, světelnost až f/1,5. Automatické slow-motion video a AR smajlíci už jsou jen třešničkou na dortu.

 

Samsung S9, Samsung S9+

 

Virtual Reality

Dalším tahákem většiny expozic byla prezentace virtuální reality a hardwaru, který je vhodný k 360° VR. Zkusili jsme si hrát se Samsung Gear 360° a byl to celkem zajímavý zážitek. Bylo na něm jasně vidět, jak se technologie posouvá dopředu a co všechno je možné vyvinout pro mobilní telefon.

 

virtuální realita, virtual reality, Gabriel Szalay

 

Augmented Reality

Skvělou venkovní expozici, která ukazovala různá využití AR, si připravil Android tým. Prezentoval na ní i svá řešení pro jednodušší vývoj. Přes displej mobilního telefonu jsme se díky AR například prošli po novostavbě, zkusili si zaparkovat automobil v živé velikosti na plochu výstaviště a na závěr si prohlédli i jeho interiér. Rozšířená realita se stává dostupnější a její využití v praxi smysluplnější. I proto se jí v eManu taky věnujeme.

 

Smart City & Smart Home

Osobně mě hodně zajímalo chytré město a chytrá domácnost. A na MWC samozřejmě nechyběly ani prezentace společností z těchto oblastí. Bylo zajímavé pozorovat, jak různorodá řešení existují a jaké zajímavé praktické dopady mají. Parkování a doprava byla témata, která nejsilněji rezonovala.

 

smart city, chytré město

 

Technologie 5G

Společnosti nabízející datové pokrytí a sítě se prezentovaly především novinkou v oblasti mobilních datových sítí. Mluvím o technologii 5G. V nejbližších pár letech nás právě díky této technologii čeká menší revoluce v rychlosti. Už teď LTE sítě poskytují rychlost v nižších stovkách megabitů, v praxi spíše vyšší desítky megabitů. Pro srovnání, 5G sítě poskytnou rychlost až 20 Gbit/s.

 

Technologie v automotive

Protože vyvíjíme aplikace pro ŠKODA AUTO a koncern VW, nemohli jsme si nechat ujít stánek značky SEAT. Na MWC se tato španělská značka ukázala především platformou Shazam a platformou Alexa.

 

Platforma Shazam

Hlavním tahákem automobilky SEAT byla integrace platformy Shazam přímo do jejich infotainmentu a následná synchronizace s Drive App. Uživatel tak může například vidět písničky, které si otagoval, a zároveň i data z jízdy, během které přesně tyhle písničky slyšel.

 

Platforma Alexa

Druhou zajímavou funkcí, kterou SEAT v souvislosti s infotainmentem představoval, byla integrace platformy Alexa od Amazonu. Alexa je chytrý asistent, díky kterému i v autě máte přístup k zajímavým informacím. Zkusili jsme, jestli zná Alexa Jaromíra Jágra a za pár vteřin nám o něm řekla všechny základní informace. Mimo tyto základní funkce umí Alexa perfektně pracovat s kalendářem, plánováním cest i s klasickými funkcemi volání a mailů.

 

seat, platforma Alexa, platforma Shazam

 

Zajezdili jsme si s virtuálním autíčkem i zasedli do trenažérů formulí a na závěr zadžemovali s robotickým parťákem a zkoukli chytrou ledničku. Mobile World Congress byl plný inspirace a nových trendů, které v eManu už známe. Jsme rádi, že se nám potvrdilo, že jsme na správné vlně. Uvidíme, co přinese příští rok.

 

Gabriel Szalay
Account Manager

RSS