Italští studenti na stáži v eManu

italští stážisté v eManu

Marco Vitella a Francesco Di Punzio jsou italští studenti, kteří navštěvují Istituto Tecnico Tecnologico G. Chilesotti v městě Thiene. U nás absolvovali pětitýdenní stáž pod vedením našeho CTO Jirky Pecha. Proč si vybrali eMan, jak se jim tu líbilo a co všechno se naučili?

První den stáže

Povězte nám něco o sobě: jaké máte zkušenosti z IT, kde studujete, jaké technologie vás zajímají a do čeho byste se chtěli v budoucnu víc ponořit?

M: Na škole jsme se učili Visual Studio a C Sharp. Začali jsme taky programovat v C a sketche pro Arduino. Já se s těmito programy setkal ve škole poprvé. Chtěl bych pracovat jako full stack developer.

F: Jsme ze stejné třídy, takže se to podobá. Ale sám jsem se začal učit Javu a Xamarin. Před měsícem a půl jsem v Itálii pracoval na leteckém simulátoru. Dělal jsem programování v Javě a k tomu cable management. Baví mě programování, aplikace, PC, software i hardware.

 

Proč jste přišli na stáž zrovna do eManu? Čím jsme vás zaujali oproti jiným firmám?

M: Podíval jsem se, pro koho eMan pracuje a jaké projekty dělá. Zaujalo mě, že pracujete pro klienty jako ŠKODA AUTO a další. Taky se nám líbily vaše kanceláře v Google Maps Street View.

F: Díval jsem se na váš web a dost mě zaujala vaše práce na různých projektech. Taky se nám moc líbila Praha. Byla to pro nás nejlepší volba a máme tady super ubytování.

 

Jak hodnotíte první den? Jak na vás působilo prostředí, lidé a jejich přístup?

F: Všichni na nás byli milí. Ukázali nám připojení k internetu, kuchyň, chill out room a všechno ostatní.

M: Měli jsme prohlídku po firmě a představovali jsme se v jednotlivých kancelářích.

 

Na čem budete v eManu pracovat?

F: Nejdřív budeme dělat v GitLabu a pak taky sketche pro Arduino. Pak budeme kompilovat v pipeline. A nakonec budeme pracovat s NodeJS, database.

 

 

Poslední den stáže

Dnes je poslední den vaší stáže. Jak hodnotíte stáž jako celek? Splnila vaše očekávání?

M: Určitě. Ale myslím si, že jsme toho v prvním týdnu mohli stihnout víc. Dělali jsme v GitLabu a Dockeru. Druhý týden jsme dělali pipeline. Umíme máknout, takže jsme klidně mohli dostat i větší nálož práce. : )

 

Co se vám na stáži líbilo a co nelíbilo?

F: Všechno bylo dobře zorganizované a s ničím jsem neměl problém.

M: V eManu to bylo super. Nenapadá mě nic, co by mi u vás vadilo.

 

Naučili jste se, co jste čekali, že se naučíte? S jakými novými technologiemi nebo nástroji jste se tu setkali a jak je hodnotíte?

F: Naučil jsem se s NodeJS. Web design mě zajímá a tenhle nástroj se mi líbí. Naučili jsme se tu i něco z JavaScriptu, který už známe trochu ze školy.

M: Jo, naučil jsem se tu spoustu věcí. NodeJS jsem tu poznal víc do hloubky. Rád bych se v něm dál zdokonaloval a používal ho víc i v budoucnu.

 

Jak hodnotíte přístup lidí z eManu? Měli jste pocit, že jsou vám k ruce? Pomáhali vám?

F: Lidi jsou tu milí a vstřícní. Kdykoliv jsme potřebovali, ochotně nám pomohli.

M: Všichni nám pomáhali. Sami nám řekli, ať se nebojíme a na všechno se ptáme. Dokonce se nás ptali, jestli nemáme hlad nebo žízeň. A dostali jsme i sendviče!

 

Šli byste do eManu na stáž nebo na brigádu znovu?

F: Určitě!

M: Jasně, stoprocentně!

 

Tomáš Čermák
člen představenstva, eMan a.s. & CMO

RSS