Aplikace E-Pay by Edenred získala titul IT Projekt roku 2015

IT Projekt roku 2015 E-Pay by Edenred (eMan)

V českých restauracích právě probíhá malá revoluce. Jistý podíl na tom má i mobilní aplikace E-Pay by Edenred, která slouží pro přijímání plateb prostřednictvím digitálních stravenek Ticket Restaurant Card. Řešení E-Pay by Edenred získalo titul vítěz soutěže IT Projekt roku 2015.

Společnost Edenred, vydavatel stravenek Ticket Restaurant a světová jedničkou v oblasti předplacených korporátních služeb, se rozhodla plně digitalizovat svůj klíčový produkt, kterým jsou stravenky. Záměrem bylo převést stravenky z papírové formy na elektronickou platební kartu. Stravenkové karty Edenred vydává ve spolupráci se společností MasterCard. Provozovatelé restaurací mohou platby od uživatelů elektronických stravenkových karet inkasovat prostřednictvím platebních terminálů nebo prostřednictvím mobilního telefonu nebo tabletu vybaveného mobilní aplikací E-Pay by Edenred.

 

Cíle projektu

Cílem projektu bylo dosáhnout výrazného zefektivnění distribuce stravenek, protože díky elektronizaci procesu je eliminována distribuce papírových stravenek. Zavedením elektronických stravenek se také sníží náročnost procesu díky tomu, že odpadá skladování papírových cenin. Mezi dalšími významnými benefity plynoucími ze zavedení digitálních stravenek jsou zrychlení procesu distribuce, eliminace souvisejících drobných chyb a ztrát, posílení image společnosti Edenred jak u přímých firemních zákazníků, tak u koncových uživatelů.

 

Jak to funguje

Ticket Restaurant Card (TRC)Elektronická stravenková karta Ticket Restaurant Card je moderní a plnohodnotnou náhradou za tradiční papírové stravenky. Jedná se o předplacené (prepaid) platební karty, které Edenred vydává ve spolupráci se společností MasterCard. Restaurace k přijímání plateb mohou využít tradiční platební terminály nebo mobilní telefon či tablet s nainstalovanou aplikaci E-Pay by Edenred. Aplikaci E-Pay by Edenred mohou provozovatelé restaurací používat na mobilních zařízeních s operačním systémem Android.

Návštěvníci restaurací – zaměstnanci firem, kteří od svých zaměstnavatelů dostávají příspěvky na stravování ve formě elektronické stravenkové karty od Edenredu, mají možnost kdykoli zkontrolovat aktuální zůstatek na jejich kartě prostřednictvím aplikace TicketCard by Edenred. Aplikace také slouží jako praktický nástroj pro vyhledání restaurace, ve které lze platit pomocí Ticket Restaurant Card.

 

Výsledky

Stravenková karta byla představena v červnu 2015. V polovině prosince 2015 bylo možné prostřednictvím karty Ticket Restaurant Card platit v téměř 4.000 provozovnách v rámci celé ČR. Na mobilní aplikaci E-Pay by Edenred měl k 15.12.2015 Edenred zasmluvněno 1.150 provozoven, což představovalo téměř 30 % stávající smluvní sítě. Velikost průměrné transakce na E-Pay by Edenred se pohybuje okolo 100 Kč.

 

V čem je řešení unikátní

Klíčovou a unikátní inovací projektu je řešení příjmu plateb prostřednictvím běžného chytrého mobilního telefonu nebo tabletu vybaveného technologii NFC, což otvírá možnost přijímání plateb i restauracím, které nejsou vybaveny klasickým platebním terminálem.

Edenred byl prvním významným hráčem na trhu, který s takto významnou inovací v oblasti stravenkového byznysu na trhu přišel, a to jak v Českém, tak v širším mezinárodním kontextu.

 

Kompletní výsledky 13. ročníku soutěže IT Projekt roku 2015

 

IT Projekt roku 2015 - E-Pay by Edenred - vítěz (eMan)

Zleva: Pavel Kusý (Ředitel pro marketing a strategické propozice, Edenred CZ s.r.o.) a Lukáš Križko (Projektový manažer, eMan s.r.o.)

 

Tomáš Čermák
člen představenstva, eMan a.s. & CMO

RSS