Mobilní aplikace Praha chytře usnadní každodenní život obyvatel i návštěvníků české metropole

Obyvatelé i návštěvníci Prahy mají ode dneška k dispozici mobilní aplikaci, která jim ulehčí každodenní život v hlavním městě. Aplikace s názvem “Praha chytře” nabízí kulturní programy, dopravní informace, novinky z Prahy, informace o úřadech, praktický přehled lékáren nebo třeba možnost nahlásit vandalismus. Aplikaci eMan vyvinul pro Magistrát hlavního města Prahy.

Aplikace nabízí:

  • Kultura a sport – přehled kulturních událostí v Praze a okolí – kina, divadla, kluby, koncerty, výstavy a vzdělávací akce Doprava – parkovací zóny, obsazenost parkovišť P+R, údaje z meteočidel, dopravní kamery, radary, stupně provozu, informace o aktuální dopravní situaci (uzavírky, nehody…)
  • Novinky z Prahy – nejdůležitější aktuality, zajímavosti a praktické informace pro Pražany
  • Úřady – přehled úřadů Magistrátu hl. m. Prahy a jednotlivých pražských částí obsahující kontaktní údaje, informace o úřední době a další užitečné informace
  • Životní situace – praktické rady jak postupovat na úřadech při řešení běžných životních situací (občanské průkazy, řidičské průkazy, cestovní pasy, změny trvalého pobytu, vydávání Opencard apod.)
  • SOS – důležitá telefonní čísla (hasiči, záchranná služba, policie…)
  • Lékárny – přehled lékáren včetně praktické možnosti zobrazit lékárny s pohotovostní službou otevřených nonstop
  • Nahlášení problému – možnost jednoduše a rychle nahlásit vandalismus, černou skládku, poruchu veřejného osvětlení a jiné problémy; hlášení může být opatřeno fotografií a informací o přesné poloze

“Aplikace může být velice praktická například během povodní, kdy jsou všechny komunikační kanály pro obyvatele velice důležité. S její pomocí se totiž k lidem mohou důležité informace dostat jednoduše a hlavně včas,” řekl o aplikaci Praha chytře náměstek primátora Jiří Vávra.

V budoucnu plánuje město aplikaci rozšířit například o informace o cyklostezkách, památkách nebo městské hromadné dopravě. Současná verze nabízí informace v češtině, anglického překladu by se měli uživatelé dočkat v některé s příštích verzí.

Praha chytře je k dispozici uživatelům iPhonů a mobilních telefonů s Androidem.

 

Tomáš Čermák
člen představenstva, eMan a.s. & CMO

RSS