Jaký typ aplikace si vybrat? Nativní vs. multiplatformní vs. hybridní vs. PWA aplikace z pohledu zadavatele

V dnešní digitální době je mobilní nebo webová aplikace pro firmy velmi často nezbytná pro udržení konkurenceschopnosti. Pokud jde o vývoj aplikace, zadavatelé si mohou vybrat z několika možností - nativní, multiplatformní, hybridní a progresivní webové aplikace (PWA). Každé řešení má své výhody a nevýhody a v tomto článku se jim budeme věnovat z pohledu klienta.

Nativní mobilní aplikace

Nativní aplikace jsou vyvíjeny speciálně pro určitou platformu, například iOS nebo Android. Jsou napsány v jazycích, které jsou pro tyto platformy nativní, jako je Swift pro iOS a Java nebo Kotlin pro Android.

Výhody:

  • Rychlost a výkon: Nativní aplikace mají tu výhodu, že jsou vysoce optimalizované pro konkrétní platformu, pro kterou jsou vyvinuty. Výsledkem je vynikající výkon a rychlost odezvy, což zajišťuje plynulý uživatelský zážitek.
  • Plný přístup k funkcím mobilního zařízení: Nativní aplikace mají přímý přístup k funkcím a možnostem mobilního zařízení, jako je fotoaparát, GPS, push notifikace a další. To umožňuje vývoj bohatých a interaktivních funkcí.
  • Uživatelské prostředí bez kompromisů: Protože nativní aplikace jsou navrženy speciálně pro platformu, na které jsou provozovány, mohou se bezproblémově integrovat s uživatelským rozhraním a designem operačního systému. To vytváří důvěrně známé uživatelské prostředí.

Nevýhody:

  • Čas a náklady na vývoj: Vývoj samostatných verzí pro různé platformy může vyžadovat více času a zdrojů ve srovnání s jinými možnostmi, protože nativní aplikace jsou specifické pro různé platformy (iOS, Android).
  • Údržba: Údržba a průběžné aktualizace aplikací jsou obvykle u nativní aplikací časově i finančně náročnější.
  • Obchodní odvětví: Nativní aplikace jsou vhodné pro komplexní aplikace, které vyžadují optimální výkon a využívají specifické funkce zařízení. Běžně se používají v odvětvích jako je bankovnictví, pojišťovnictví, automobilový průmysl nebo hry. 

 

Multiplatformní (cross-platform) mobilní aplikace

Multiplatformní aplikace se vyvíjejí pomocí frameworků, které umožňují provoz aplikace na více platformách s využitím jednoho zdrojového kódu. Mezi příklady multiplatformních frameworků patří React Native, Xamarin a Flutter.

Výhody:

  • Relativně nižší náklady: Vytváření multiplatformní aplikace umožňuje psát programový kód jen jednou a následně jej spouštět na více platformách (iOS a Android), což může značně snížit náklady na vývoj.
  • Rychlejší uvedení na trh: Možnost sdílení kódu mezi platformami zrychluje dobu vývoje a umožňuje firmám rychle uvést aplikaci na trh.
  • Hodí se pro sektory: Multiplatformní appky se obvykle hodí pro sektory, jako je výroba, maloobchod, e-commerce a obecně všude tam, kde je důležité nabídnout uživatelům aplikaci pro obě mobilní platformy (iOS, Android).

Nevýhody:

  • Nižší výkon: Multiplatformní mobilní aplikace obvykle nedosahují výkonu nativních aplikací.
  • Omezený přístup k funkcím zařízení: Přestože multiplatformní frameworky dosáhly významného pokroku v poskytování přístupu k funkcím zařízení, stále mohou existovat omezení ve srovnání s nativními aplikacemi.
  • Uživatelská zkušenost: Multiplatformní aplikace nemusí zcela dodržovat doporučení (guidelines) pro vzhled jednotlivých prvků uživatelské rozhraní jednotlivých platforem, což vede k mírně odlišnému uživatelskému prostředí, než na které jsou uživatelé dené platformy zvyklí.

 

Hybridní mobilní aplikace

Hybridní aplikace jsou kombinací nativních a webových aplikací. Jsou vyvíjeny pomocí webových technologií (HTML, CSS a JavaScript) a následně zabaleny do nativního kontejneru, což umožňuje jejich distribuci prostřednictvím obchodů s aplikacemi (App Store, Google Play).

Výhody:

  • Relativně nižší náklady: Hybridní aplikace se řídí stejnou filozofií společné kódové základny jako multiplatformní aplikace, což vede k nižším nákladům na vývoj ve srovnání s nativními aplikacemi.
  • Snadná údržba: Díky jedné kódové základně je údržba hybridních aplikací zjednodušená, což snižuje čas a úsilí potřebné pro aktualizace a opravy chyb.
  • Hodí se pro sektory: Hybridní aplikace jsou vhodné pro především odvětví, která vyžadují dostupnost aplikace napříč platformami, jako je maloobchod, ecommerce a aplikace založené na obsahu (zpravodajské aplikace, média).

Nevýhody:

  • Nižší výkon: Hybridní aplikace mohou mít omezení, pokud jde o výkon, zejména v případě složitých funkcí nebo intenzivního využívání funkcí zařízení.
  • Omezení uživatelského rozhraní: Hybridní aplikace obvykle nesimulují vzhled a ovládání nativních aplikací dokonale, což může vést k tomu, že uživatelské prostředí (UI) se méně podobá tomu nativnímu.
  • Omezený přístup k funkcím zařízení: Hybridní aplikace mají sice přístup k některým funkcím zařízení, ale ve srovnání s nativními aplikacemi jsou obvykle omezenější.

 

Progresivní webové aplikace (PWA)

PWA jsou v podstatě webové stránky, které mají vzhled nativních aplikací. Jsou přístupné prostřednictvím webových prohlížečů, ale mohou být nainstalovány do zařízení uživatelů, což poskytuje více podobný zážitek jako aplikace.

Výhody:

  • Dostupnost napříč platformami: PWA jsou přístupné prostřednictvím webových prohlížečů na různých platformách, takže není nutné vyvíjet samostatné aplikace pro různé platformy.
  • Relativně nižší náklady: Vzhledem k tomu, že PWA jsou vyvíjeny pomocí webových technologií, mohou být náklady na jejich vývoj nižší.
  • Snadné aktualizace: Aktualizace PWA jsou bezproblémové, protože uživatelé mají vždy přístup k nejnovější verzi, když jsou připojeni k internetu.
  • Hodí se pro sektory: PWA jsou vhodné pro odvětví, kde je důležitá silná online přítomnost a nalezitelnost (díky indexování webovými vyhledávači Google nebo třeba Seznam), jako je maloobchod, e-commerce a aplikace založené na obsahu.

Nevýhody:

  • Omezený přístup k funkcím zařízení: PWA mají ve srovnání s nativními aplikacemi omezený přístup k funkcím zařízení, ačkoli nedávný pokrok v oblasti webových rozhraní API tento aspekt zlepšil.
  • Funkce offline: Přestože PWA mohou do jisté míry fungovat offline, mohou postrádat plnou funkčnost nativních aplikací, pokud není k dispozici připojení k internetu.

 

Tabulka – rychlé srovnání

  Náklady na vývoj a údržbu Doba vývoje aplikace Výkon Přístup k funkcím mobilního zařízení  Uživatelská zkušenost (UX)
Nativní aplikace Vyšší Delší Vynikající Plný přístup Bezproblémová
Multiplatformní (cross-platform) aplikace Střední Kratší Dobrý Částečný přístup Mírné rozdíly od nativního prostředí
Hybridní aplikace Střední Střední Dostatečný Omezený přístup Mírné rozdíly od nativního prostředí
Progresivní webové aplikace (PWA) Nižší Kratší Dostatečný Omezený přístup Srovnatelná s mobilním webem

 

Závěrem lze říci, že výběr správného přístupu k vývoji aplikací závisí na různých faktorech, jako je rozpočet, požadavky projektu, cílová skupina a odvětví. Nativní aplikace poskytují nejlepší výkon a přístup k funkcím zařízení, ale jejich vývoj může být dražší a časově náročnější. Multiplatformní a hybridní aplikace jsou nákladově efektivní varianty, které nabízejí snadnější údržbu a širší dosah, zatímco PWA poskytují zážitek podobný webu napříč platformami. 

Je důležité vždy zvážit konkrétní potřeby. Jsme tu pro vás, abychom vám pomohli najít ideální řešení, které odpovídá vašim obchodním cílům.

Tomáš Čermák
člen představenstva, eMan a.s. & CMO

RSS