Daruj krev s VZP

Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky dnes spustila rozsáhlou osvětovou kampaň na podporu dárcovství krve. Nedílnou součástí této kampaně je mobilní aplikace pro chytré telefony s názvem Daruj krev s VZP, kterou jsme pro největší českou zdravotní pojišťovnu vyvinuli.

Mobilní aplikace Daruj krev s VZP je praktickým pomocníkem pro současné i potenciální budoucí dárce krve. Nabízí kompletní přehled 79 odběrních míst, a to včetně informace o aktuálních zásobách krve podle krevních skupin. Stavy zásob krve jsou pravidelně aktualizovány a jednotlivé transfuzní stanice mají možnost dárce aktivně vyzvat k odběru. Transfúzní stanice je možné zobrazit na mapě. Praktickou funkcí je filtrování seznamu odběrních míst podle krevních skupin. V aplikaci si mohou dárci naplánovat příští odběr s přímým exportem do kalendáře.

Sekce Informace o dárcovství přináší přehled užitečných informací, rad a tipů spojených s darováním krve. Dozvíte se zde například proč darovat krev, jak odběr krve probíhá nebo jaké jsou požadavky na dárce.

Z výsledků průzkumu, který pro VZP v dubnu 2012 realizovala agentura STEM/MARK, vyplývá, že alespoň jednou již darovalo krev 30 procent české populace. Opakovaně však krev daruje pouze 8 lidí ze sta. Největší překážkou je chybějící osvěta. 70 procent dotázaných přiznalo, že v darování krve jim brání různé formy strachu. Lidé se nejčastěji bojí bolesti, jehel, injekcí či zdravotních následků odběru krve.

Mobilní aplikace Daruj krev s VZP je zdarma ke stažení na App Store (pro mobilní telefony iPhone)  a Google Play (pro přístroje s operačním systémem Android).

Tomáš Čermák
člen představenstva, eMan a.s. & CMO

RSS