Design systémy: efektivnější vývoj vašich digitálních produktů

S design systémy pracují UX/UI designéři a vývojáři už pěknou řádku let. Přesto spousta lidí neví, k čemu jsou vlastně dobré. Kdy vám ušetří čas a na co si při práci s nimi dát pozor?

Aktualizováno 24. 9. 2021

Pokud jste někdy stavěli web nebo aplikaci, určitě jste neustále museli řešit, že:

  • tvorba návrhů a vývoj trvaly příliš dlouho,
  • u komplexních projektů bylo složité zachovat konzistenci a ve všem se vyznat anebo
  • se dlouze hledalo se řešení, které již dříve vymyslel někdo jiný, např. v rámci jiného projektu.

Se všemi těmito problém přitom pomůže jednoduché řešení – design systém. Nástroj, ze kterého mohou čerpat designéři, vývojáři, produktoví manažeři i externí dodavatelé nebo marketing, existuje už pěknou řádku let a spoléhají se na něj i technologičtí giganti jako např. Apple nebo IBM. O co vlastně jde?

Co je to design systém?

Design systém funguje jako knihovna, která v sobě nese informace o skoro všem, co se týká vašeho brandu.

Využijí jej všichni – od produktových týmů přes designéry a vývojáře až po externí dodavatele. Je jakýmsi středobodem brandové identity, který má zároveň své praktické využití.

Součástí funkčního design systému by měly zpravidla být:

  1. pravidla brandu – např. jak psát název firmy, jak pracovat s logem, správný tone-of-voice, animací apod.
  2. základní kameny (foundations) – barevné palety, textové styly, ikony atd.
  3. komponenty – tlačítka, formuláře, galerie apod. 
  4. patterny – již připravené stránky s komponenty, které jsou stavěné tak, aby jejich používání bylo pro uživatele co nejjednodušší

Začlenění komponentů a patternů do design systému představuje jednu z jeho největších přidaných hodnot. Ukládají se v něm nejen informace o vizuální podobě těchto komponent, ale jsou už zároveň nakódované. Ani vývojáři na to proto nemusejí jít od podlahy. Proto, když rozšiřujete své produktové portfolio nebo plánujete spuštění nové digitální služby, už máte v záloze velké množství předem připravených funkčních prvků, které jenom čekají, až po nich sáhnete.

Design systém jako středobod brandu

Neznamená to, že by prvky v design systému byly jednou provždy dané a nemohli jste je upravovat – naopak. Fungují jako jasně definovaný základ, kterého můžete podle předem daných pravidel měnit. Zároveň to není tak, že byste si jednou systém postavili a bylo vystaráno. V závislosti na jeho velikosti je dobré mít alespoň jednoho člověka, ne-li celý tým, který se stará o jeho aktuálnost.

Aktivní používání design systému šetří čas i ve vztahu s externími dodavateli – jelikož funguje jako centrální repozitář dat o vaší značce, mohou si z něj jednotliví partneři vyzobat nadefinované komponenty a přeskládat k požadovanému účelu (např. mobilní aplikace, weby, augmentovaná a virtuální realita, ale i tištěné materiály). K odchylkám od nadefinovaného brandu tak dochází jen minimálně a vy můžete investovat svůj drahocenný čas jinam.

Přestože se může zdát, že postavit vlastní design systém je pořádná fuška, ušetří vám do budoucna spoustu starostí a času.

Nejznámější design systémy

Je velmi pravděpodobné, že jste s design systémy už měli tu čest. Používá je totiž spousta technologických gigantů. Google má svůj Material Design, Apple navrhl Human Interface Guidelines a v Microsoftu zase pracují s design systémem Fluent.

Pro ucelené a funkční systémy ale nemusíme chodit daleko – v Česku už jeden takový využívá Ministerstvo vnitra a setkáte se s ním na portálech veřejné správy.

Má to smysl?

Design systémy vám, designerům, vývojářům, manažerům, klientům i externím spolupracovníkům významně usnadní spolupráci. Pomáhají rychle vytvořit další součást vašeho brandu, aniž byste museli sáhodlouze přemýšlet, jak na to. Designéři nemusejí navrhovat každý digitální produkt od začátku, protože už mají základ, který se dá rychle a systémově přizpůsobovat. Udržíte si jasnou a konzistentní tvář, která je důležitá nejen při budování pozitivního vnímání značky, ale také zlepšuje celkovou user experience. A v neposlední řadě – šetří čas i peníze.

Chcete o design systémech vědět víc?

V prvním dílu našeho nového podcastu eManology jsme se věnovali právě design systémům a způsobu, jakým se dají efektivně využívat.

Mrkněte na video, pusťte si samotné audio nebo nás rovnou odebírejte na některé ze svých oblíbených podcastových platforem.

VIDEO

AUDIO

Přemýšlíte, k čemu by se dal u vás využít design systém? Dejte nám na sebe kontakt, rádi vám poradíme.

KONTAKTUJTE NÁS

Ondřej Straka
Design Lead

RSS