DevFest: S eManem na jedné vlně

DevFest jsme si moc užili jako partneři i jako návštěvníci. Proč se ale největší (nejen) Google tech festival ve střední Evropě přesunul zpátky do Prahy? S čím se organizátoři nejvíc potýkali a jakou podporu měli přímo od Google? Jako správní detektivové jsme se poptali rovnou u zdroje: hlavního organizátora Davida Vávry.

Jak hodnotíš letošní DevFest? Co se povedlo a na čem si myslíš, že je pro příště třeba zapracovat?

Ohledně úspěchů vypíchnu nějaká čísla z našeho shrnujícího článku: 500 účastníků, 6 % zahraničních, 12 % žen, speakeři z 13 zemí, 67 % lidí použije znalosti z DevFestu v práci, 63 % si myslí, že byl tento ročník lepší než ostatní a celých 86 % plánuje přijít i příští rok.

Neúspěchy jsme docela podrobně analyzovali a tady je seznam věcí, co příště uděláme jinak, včetně priorit. PS: Fronta na oběd příště nebude 🙂

 

 

Na kterého zahraničního hosta ses letos osobně nejvíc těšil a proč?

Naše největší hvězda byl Google Kasper Lund – zakladatel V8 Javascript Enginu a jazyka Dart. Já osobně jsem se nejvíc těšil na Rebeccu Franks, která přijela až z Jižní Afriky. Znám ji z různých GDE akcí a Androidu rozumí opravdu do hloubky.

 

 

Jak vás vlastně napadlo připravit letos na DevFestu hru? A mohl bys popsat, co bylo vlastně jejím účelem?

Gamifikace a hravost je něco, čím se chceme odlišovat od ostatních konferencí. Myslíme si, že super přednášky najdete klidně na internetu, ale na konferenci jdete hlavně kvůli networkingu. A ten výborně nastartují různé hry. Gamifikaci tedy máme každý rok, už od prvního DevFestu v roce 2012. Propojuje celý doprovodný program a dá se tomu dát taky herní téma, které letos bylo “retrohry”. Vyplatilo se nám také zapojení partnerů, kteří jsou rádi, když na jejich stánky dovedeme motivované účastníky. Gamifikaci říkáme CeloDevFestová hra, což je odkaz na naše oblíbené celotáborové hry 🙂

 

 

Z jakého důvodu se DevFest přesunul do Prahy? A plánuje se tady už zabydlet?

V posledních letech byl DevFest menší z důvodu přesunutí do Ostravy a Plzně. Což není nutně špatně, komunita v menších městech je víc utužená a může jít víc do hloubky. Ale po posledním DevFestu jsem vzpomínal na ty první a rozhodl jsem se “make DevFest great again”: Udělat to zase ve velkém stylu v Praze. V GUG.cz fungujeme organicky, DevFest se koná vždy tam, kde máme zrovna nejaktivnější organizátory. Je možné, že se příštího ročníku chytnou v jiném městě, ale zatím Praha vypadá nejpravděpodobněji.

 

Jak je to s organizací akce? Máte nějakou podporu přímo od Google?

GUG.cz je neziskovka, která celý DevFest zaštiťuje. Organizovali jsme DevFest už od února v počtu okolo 30 dobrovolníků. Ohledně podpory přímo ze strany Google – ti letos byli menší partner, ale zaplatili letenky Google Developer Expertům a mohli jsme organizační srazy pořádat přímo v české Google office.

 

 

Co říkáš na eMana a na appku, co jsme pro festival vyvíjeli? Jak hodnotíš naši spolupráci?

eMan je jedním z našich nejoblíbenějších partnerů. Zapojili jste se půl roku dopředu (kdy nejvíc potřebujeme představu o budgetu) a sami jste navrhli, že byste mohli pomoct s tvorbou konferenční aplikace. Nutně jsme potřebovali jenom aplikaci pro gamifikaci, ale vy jste tam přidali i program a mapku. Komunikace před i během akce byla bezproblémová, prostě jsme byli na jedné vlně. A navíc jste veškerý kód aplikací uvolnili open-source. Je to ukázka nejnovějších technologií a možnost pro jiné komunitní konference ušetřit si práci.

 

 

Je něco, co bys ještě rád příznivcům DevFestu vzkázal?

Podívejte se na peckovní shrnující video a těšte se na příští rok 🙂

 

Díky za rozhovor a neboj se nic, těšíme se moc!

 

Václav Souhrada
Kotlin & Android Developer at eMan, Czech Kotlin User Group Founder and Organizer

RSS