Tipy od IT Recruitera: Životopis

jak psát životopis, eman životopis, eman cv

Co si jako vývojář napsat do životopisu, když jste těsně po škole nebo naopak místo školy proplouváte praxí? A je vůbec životopis potřeba? A co když k smrti neradi telefonujete? Naše IT recruiterka sepsala pár tipů z praxe.

Jak celkově napsat životopis se v tomto článku nedozvíte. Proč? Vygooglete si to, přibližný počet výsledků na tento dotaz je 2.440.000. Dozvíte se tady ale, co do něj jako vývojář uvést.

 

Co si jako vývojář napsat do životopisu?

Proč po vás vůbec firmy životopisy vyžadují? Aby se dozvěděly, co umíte. Třeba k nám do eManu se hlásí až 300 lidí měsíčně, od stážistů přes zkušené seniory až po nadšence, co se včera rozhodli, že by chtěli zkusit programovat. Je to super a moc si toho vážím, protože všem těmto skupinám máme co nabídnout. Nicméně je dobré o sobě něco vědět už před první schůzkou.

Já osobně třeba ani životopis nepotřebuju, pro info o uchazeči mi stačí dobře a přehledně vyplněný profil na LinkedInu. Je to živý profil, takže je aktuální a kolegové nebo nadřízení vám tam můžou napsat reference. Profil je taky možné stáhnout a vyexportovat do PDF, které můžete poslat místo klasického životopisu.

 

 

Založení LinkedIn profilu nutně neznamená, že hledáte práci. Je to sociální síť, na které se můžete dozvědět o zajímavých akcích nebo článcích. Taky si můžete profil nastavit tak, aby ho viděli jen lidé, se kterými máte přímé spojení. Tak vás nemůže oslovit žádný kandidátůchtivý headhunter.

Jestli jste studenti těsně po škole a nemáte žádnou praxi, nebojte se vypsat projekty, na kterých jste pracovali, ideálně s ukázkou nebo odkazem. Pokud jste opačný případ a máte praxi, ale nedokončené vzdělání, taky to uveďte. Třeba že jste studovali tři roky vysokou školu, ale nesložili závěrečné zkoušky, protože jste se věnovali práci na projektu.

V IT oboru je klíčové uvést všechny technologie, které ovládáte. Uveďte taky úroveň, jestli máte pokročilou znalost nebo jste začátečníci. Čím víc informací, tím lépe. Jestli vyvíjíte na web, frontend, backend, mobilní appky nebo serverové databáze.

Nezapomínejte, že recruiteři jsou jenom lidi. Často neumíme programovat a neznáme detailně všechny technologie. Jasně, vtipy na téma Java není JavaScript už jsou profláknuté. Ale nezlobte se na nás, že se zeptáme, jestli byste nechtěli dělat backend v NodeJS, i když máte uvedeno, že 5 let programujete v Angularu. Co není napsané, jako by nebylo.

 

eman životopis, eman cv

eman životopis, eman cv

Ke svým kontaktům taky klidně napište, jaký způsob komunikace preferujete. Jestli neradi telefonujete, není nic jednoduššího, než napsat, aby vám recruiteři raději napsali email. Jestli dáváte přednost telefonování, napište čas, kdy jste nejlépe k zastižení. V případě uvedení emailu doporučuji zvolit neutrální emailovou adresu, není nic horšího než veruska.beruska@domena.cz, nebo kubicek.pupicek@domena.com.

Chybí vám tady nějaké info? Neváhejte se na mě obrátit, ráda vám poradím.

Zuzana Klímová
Recruitment Specialist
Zůza má u nás na starost recruitment nových eManů. Baví ji propojovat zkušené IT specialisty s vhodnými pracovními příležitostmi. A to jí opravdu jde. Najdete ji taky na LinkedInu.

RSS