AAVIT prvním českým členem DIGITALEUROPE [TISKOVÁ ZPRÁVA]

Asociace pro aplikovaný výzkum v IT (AAVIT) se k 1. březnu stala prvním českým členem evropské platformy DIGITALEUROPE. Ta je tvořena národními obchodními a oborovými asociacemi a špičkovými firmami s globálním významem.

Platforma DIGITALEUROPE dlouhodobě funguje jako vlivová organizace pro prosazování zájmů IT sektoru v Evropské Unii. Mezi hlavní body agendy patří například asistence při přípravách legislativního rámce v oblasti IT a digitalizace a má reálný vliv na rozhodování evropských institucí. Hnací motor evropské digitální transformace, který je zároveň jedním klíčových nástrojů transformace směrem k bezuhlíkové ekonomice, směřuje všechny své snahy k tomu, aby se z EU stala globálním digitálním lídrem.

AAVIT prosazuje zájmy aplikovaného výzkumu v IT, snaží se pro něj narovnat podnikatelské prostředí a zvýšit jeho podíl v tuzemské ekonomice. Členství v DIGITALEUROPE naší asociaci dodává přehled o přípravě klíčové IT legislativy na evropské úrovni. Můžeme aktivně vystupovat při její tvorbě ve prospěch našich členů. Vedle toho členství v DIGITALEUROPE zesiluje pozici AAVIT při jednání s českými institucemi a policy-makery,“ říká ředitel AAVIT Jaromír Hanzal.

Současná doba je velmi turbulentní a jasně připomíná význam IT sektoru a digitalizace pro zajištění ekonomické prosperity. Míra nejistoty, s kterou se dnes potýkáme, je zcela bezprecedentní. „Je možné, že tradiční průmyslová odvětví budou tvrdě zasažena nedostatkem energie nebo strategických komodit. Orientace na IT by měla být jasnou prioritou České republiky,“ dodává Hanzal. Samotná asociace věří, že členství v DIGITALEUROPE posílí zájem českého IT sektoru v EU.

 

Od eGovermentu po blockchain, AI a ML

Vize digitální Evropy prolíná širokou škálu dílčích odvětví z IT, bez kterých se podle DIGITALEUROPE dlouhodobě neobejdeme. Klade důraz především na digitalizaci klíčových segmentů veřejné správy, jako zdravotnictví a celý koncept eGovernmentu (digitální vlády). Neopomíná ani využití blockchainových technologií či jiných inovativních technologií.

IT segment je kritickou infrastrukturou nejen privátního sektoru, ale i toho veřejného, což je v současnosti velmi zřetelné. Proto vítáme každou aktivitu, která pomůže digitalizaci a zavádění nových technologií a principů v oblasti IT,“ dodává Michal Košek, CEO společnosti eMan, jedné ze zakládajících členů AAVIT.

Ke stažení zde: Tisková zpráva – AAVIT prvním českým členem DIGITALEUROPE (.docx, 3 MB)

Regina Záhejská
Marketing Specialist

RSS