Humans of eMan: Vojtěch Zicha

Kreslí, skicuje, propojuje, staví základy a buduje další a další patra. Představujeme Vojtěcha, našeho architekta. Architekta projektů.

Pokud nás oslovíte s tím, že potřebujete aplikaci z oblasti automotive nebo Průmyslu 4.0, jako s prvním se potkáte právě s Vojtou. Vyslechne vás a udělá maximum, aby pochopil vaše tužby a přání. A společně s vámi poskládá nabídku tak, aby dávala smysl.

Jako vedoucí technologického týmu má kromě toho pod palcem architekturu veškerých projektů v eManu. „Snažím se nás také postrkovat v inovování a hledání dalších a dalších cest, jak se zlepšovat, kam se rozvíjet. Jen tak dokážeme zákazníkům nabízet ty nejlepší služby. Hodně se zabýváme umělou inteligencí a strojovým učením, ale snažíme se, aby to nebyl jen buzzword – hledáme reálné využití v konkrétních případech, jak zákazníkům přinést skutečnou výhodu, vylepšení či úsporu,“ vysvětluje.

Nepřekvapí, že dětství trávil s počítačovými hrami, skutečně polapen byl ale po jednom pobytu v lázních. „Býval jsem dost nemocný a jezdil často do lázní. Při jednom pobytu jsem se přihlásil do počítačového kroužku a myslel si, jak se svými znalostmi z zkušenostmi vyniknu. Jenže tam byl kluk, který nejenže uměl počítač zapnout a vypnout, ale programoval si i vlastní úrovně do her! Štvalo mě, jak to, že to umí, a já ne. Předsevzal jsem si, že se to taky naučím. A chytlo mě to a z programování se stal můj hlavní koníček,“ vzpomíná se smíchem.

Už od gymnázia se věnoval modelům pro umělou inteligenci – dokázal třeba vyhodnotit, jestli fyzikář bude ten den zkoušet. Chvíli studoval výpočetní matematiku na vysoké škole, táhlo ho to ale do praxe a už před státnicemi odešel z rodné Ostravy do Prahy. Pracoval jako programátor a analytik na databázích nebo CRM, poznal však, že daleko víc ho baví tyhle systémy vymýšlet. Zjistil, že na něj lidé z byznysu pozitivně reagují, naslouchají mu. A že mu jde pochopit, co klient chce, a přesně zformulovat, co bude obsahem zakázky. A pak navíc umí smysluplně vysvětlit kolegům v práci, co vlastně mají naprogramovat. Takhle přirozeně se Vojta začal měnit v architekta.

Do eManu přišel v roce 2018 po čtyřech letech práce, únavy a vyhoření z toho, že se ve firmách řeší místo práce nesoulad a rozepře lidí, nedůvěra. „Špatně jsem to nesl. Vždy jsem byl na straně klienta a řešil IT věci s dodavateli. Ubíjelo mne to a potřeboval jsem pryč. V tu chvíli se objevil Michal Czinner a lákal: pojď k nám navrhovat pro zákazníky. Padli jsme si do oka a já říkal: pokud jsou v eManu lidé ochotní mi naslouchat, chci to zkusit.“

Dle svých slov našel v eManu prostředí plné důvěry, která člověku dává prostor pracovat podle svého a pak za své výsledky nést odpovědnost. „Baví mne poznávat nové oblasti a problematiky, kterým nerozumím, zorientovat se, poznat lidi, navázat vztahy a po čase dokázat říct: tohle a tohle je to nejlepší, co pro vás umíme udělat. Najít to ideální řešení pro klienta a pak mu být partnerem. A důvěru musím mít nejen u zákazníka, ale i u vlastních lidí, kterým musím vysvětlit, co po nich chci a proč,“ popisuje Vojtěch, který v eManu vede další dva architekty (a třetího hledá).

Společně se svým týmem je hrdý například na práci pro mladoboleslavskou automobilku, pro níž vyvinuli nové verze mobilních aplikací Škoda Connect pro majitele nových i starších vozů. A čeho si na své práci cení? „Že neustále zjišťuji nové věci. Není to monotónní práce, kde se pořád dokola rozvíjí totéž. Naopak, jednou přijde výrobce robotů a pak zase výrobce náklaďáků. Ano, dělám jen tu IT část, ale seznámím se s řadou rozmanitých oblastí a potkám lidi, které bych jinak nepotkal. Proto tu chci pracovat ještě dlouho. Dnes vím, že i za rok či za dva přijdou nové zakázky, projekty, lidé, s nimiž bych jinak do kontaktu nepřišel,“ uzavírá muž, který své baterky nejraději dobíjí touláním po horách nebo coby nadšenec do dopravy také jízdou ve vlaku. Jen tak, nazdařbůh – i to je prý zajímavé dobrodružství.

Regina Záhejská
Marketing Specialist

RSS