eMan na mDevCampu 2019

Poslední květnový den se v Praze konala největší konference pro vývojáře mobilních aplikací ve střední Evropě. A my jsme si nenechali ujít opět být jeden z partnerů. Jaké to bylo? VELKÉ. Konferenci navštívilo na 700 účastníků z 28 různých zemí světa. Zajímavé přednášky, bohatý doprovodný program, stánky jednotlivých IT firem a několik workshopů. To byl letošní mDevCamp.

Úvodní blok v podání Michala Šrajera, hlavního pořadatele, Dity Přikrylové z Czechitas a Josefa Holého z MSD otevřel téma obrovského dopadu práce mobilních vývojářů na současný svět. Zamysleli jsme se nad možnostmi pomáhat lidem ze znevýhodněných skupin, jak se zapojit do moderních komunikačních sítí a jak si rozšířit pohled nad rámec vyvíjených aplikací. Také jsme se dotkli tématu širších souvislostí a společenské odpovědnosti při vývoji mobilních appek.

Témata konference pokrývala širokou škálu otázek zaměřených na bezpečnost mobilních aplikací, možnosti automatizace a řešení problémů, až po specifická témata pro platformy iOS a Android. Přes dvacet řečníků ve třech sálech přinášelo smršť nových myšlenek a nápadů. V rámci eManí bandy měli největší početní převahu na konferenci iOS vývojáři, kteří nejvíc ocenili přednášku Improving Developer Experience through tools and techniques Krzysztofa Zabłockiho, a také Live coding a Artsy automatizci. Android vývojářům se nejvíc líbila přednáška RxJava & Coroutines od Ashley Davies. Celý den se networkovalo a na závěr nechyběla ani after-party. 😉

Workshop Modern Android App Architecture

Je čtvrtek 30. 5. 2019 a 20 vývojářů z více než sedmi zemí světa přichází k nám do eManu. Největší zasedačka praská ve švech. Vašek Souhrada a Štefan Tóth sdíleli know-how z oblasti moderní architektury androidích aplikací. Vašek se ve své prezentaci věnuje Clean architektuře a (jakožto zapálený nadšenec pro Kotlin a zakladatel české Kotlin User Group) jen tak mezi řečí prohlásí, že „Java is a little bit dead.“ Po 4,5 nadupaných hodinách odcházeli účastníci obohaceni skilly, jak připravit svoji aplikaci s využitím clean architektury a Jetpack Components. Samozřejmě vše napsané v Kotlinu a s dodržováním zásad Test-driven development.

 

Největší kachna největší hvězdou

A pak už přišel pátek. Brány konference se otevřely s osmou hodinou ranní, a kromě skvělé snídaně na nás čekaly i vymazlené stánky prezentujících firem, z nichž nejlepší byl samozřejmě ten náš. 😀 Neustále na sebe strhával pozornost a mnoho lidí přicházelo zasoutěžit si o eManí koupací, ehm pardon, tedy debugovací kachničku. Měli jsme připravenou sadu kvízů pro vývojáře i ne-vývojáře v různých jazycích a kachna byla odměnou za alespoň obstojné zodpovězení otázek. Na výběr byly kvízy tematicky zaměřené například na Java, Kotlin, Android C#, Swift, React nebo i Softwarovou architekturu a respondenti většinou hodnotili kvíz jako „ne zas tak těžký, nicméně otázky byly často velmi zákeřné“. Pro povzbuzení byl připraven speciální letní eManí drink. 😉

Ačkoli kachen jsme za celý den rozdali téměř stovku, pouze jeden z účastníků dokázal odpovědět na všechny otázky správě. Hlavní pozornost na sebe ovšem strhávala velká žlutá kachna. Mnoho lidí se ptalo, jak ji můžou získat, ale žlutá kachna se vyhrát nedala. Skrývala totiž tajný QR kód pro účastníky konferenční hry.

Návštěvníci konference se mohli zapojit do mDevCampí hry, postavit si tak vlastní virtuální konferenci a přivést na ni co největší počet řečníků, účastníků i vystavovatelů. Tak hra krásně propojovala všechny zúčastněné třetího ročníku mDevCampu.

Skvělá konference, úžasní partneři a nadupaný workshop. Být partnerem nás baví a už teď se těšíme, co přinese mDevCamp 2020!

 

Kateřina Krejčová
Business Analyst
Katka pět let pracovala jako datový analytik v bance a v eManu je od listopadu 2018 na pozici Business Analyst. Má červený diplom z matfyzu, vylezla na pět šestitisícovek, rok a půl objížděla naši planetu a o své cestě vydala i knihu Pozpátku kolem zeměkoule.

RSS