Akcie eMan posílily první den na burze o desítky procent [TISKOVÁ ZPRÁVA]

Emise IT společnosti eMan, která v pondělí 31. srpna úspěšně zakončila veřejnou nabídku svých akcií, se v pátek 4. září začala obchodovat na trhu START pražské burzy a na burze RM-Systém. Na trhu START bylo obchodování zahájeno za upisovací cenu 51 korun za akcii a ukončilo obchodování na 60 korunách. Nárůst kurzu byl tedy o 17,65 procent. Celkový objem obchodů dosáhl částky 2,79 milionu korun.

Na burze RM-Systém, kterou provozuje Fio banka, posílily akcie společnosti eMan o 32,35 procent na cenu 67,50 koruny. Proběhlo zde 269 obchodů za celkem 5,41 milionu korun. eMan se tak stal nejobchodovanější akcií daného dne, kdy na RM-Systému zastínil objemem obchodů i tituly jako je ČEZ nebo Komerční banka. Podobně se na RM-Systému obchodují další dva tituly z trhu START, a to výrobce obuvi Prabos a zpracovatel kůží Karo.

Je to pro nás pro všechny velké zadostiučinění. Potvrzuje se, že směrem, kterým jsme se před lety vydali, byl správný. Poptávka po našich řešeních a digitalizaci obecně roste a investoři tento pozitivní trend vnímají a kupují naše akcie i za vyšší cenu,“ říká Jiří Horyna, výkonný ředitel eMan.

 

Jak dopadl první obchodní den?

První obchodní den START RMS
Objem obchodů

           2.790.000 Kč

           5.412.781 Kč

Cena

                        60,00 Kč

                        67,50 Kč

IPO efekt

17,65 %

32,35 %

Počet obchodů

N/A

269

Zdroj: Burza cenných papírů Praha, RM-Systém

 

Stále platí, že více než 51 procent společnosti eMan společně ovládají původní čtyři zakladatelé v čele s výkonným ředitelem Jiřím Horynou. Přes 2 procenta akcií drží zaměstnanci firmy a dalších zhruba 47 procent si rozdělili investoři na burze. Velký zájem o emisi byl přede-vším mezi drobnými investory, ale i mezi velkými fondy. eMan odhaduje, že institucionální investoři aktuálně drží zhruba 26 % akcií společnosti. Mezi nimi jsou penzijní i investiční fondy. Mezi největší akcionáře se pak nově řadí fond CZEGG VENTURES skupiny STARTEEPO, který se specializuje na investice do malých a středních podniků.

Tento úspěch domácí firmy na domácí burze je dobrou vizitkou jak samotné obchodované firmy, tak burzy. Jsem si jist, že kroky společnosti eMan budou brzy následovat další české firmy. Zájem o potenciální úpis mezi tuzemskými tituly totiž výrazně roste,“ dodal František Bostl ze skupiny STARTEEPO.

 

Verze ke stažení (.docx, 43 kB)

Tomáš Čermák
člen představenstva, eMan a.s. & CMO

RSS