Aplikace ŠKODA OneApp získala titul IT Projekt roku 2017

skoda oneapp it projekt roku 2017

Zpracování jízdních dat z auta v reálném čase přímo v telefonu. Infotainment vozu do kapsy s platformou pro třetí strany. Mobilní aplikace ŠKODA OneApp přinesla hned několik inovací. Není divu, že zabodovala v soutěži IT Projekt roku 2017.

Největší český výrobce automobilů, ŠKODA AUTO a.s., ve svých vozech neustále přináší inovace a nové technologie, které přispívají ke komfortu a bezpečnosti posádky. Tentokrát jde o ŠKODA OneApp, chytrou mobilní aplikaci, která zpřístupňuje řadu užitečných funkcí a služeb. Z pohodlí domova nebo i přímo ve voze si tak řidič může zjistit aktuální stav automobilu, nahrávat každodenní jízdy nebo plánovat cesty. Opravdoví znalci mohou sledovat své rekordy, spotřebu paliva nebo dynamiku jízdy. A to v reálném čase i zpětně.

 

skoda oneapp it projekt roku 2017

 

Cíle projektu

Cílem projektu bylo zefektivnění využívání MIB jednotek (řídící jednotky multimédií) ve vozech ŠKODA a zároveň nabídnout uživatelům rozšíření funkcionalit infotainmentu přes mobilní telefon. Záměrem bylo přijít s řešením, které by do auta vyráběného například po dobu pěti let dostalo nové, aktualizovatelné a personalizované aplikace.

 

Jak to funguje

Telefon se s vozem propojí přes USB kabel, případně přes Wi-Fi ve vozech s vestavěnou navigací (Amundsen nebo Columbus). Aplikace je kompatibilní s automobily vybavenými systémem SmartLink+ a vyrobenými po červnu 2016. Pro vizualizaci rozšířeného rozhraní využívá ŠKODA OneApp technologie MirrorLink a Apple CarPlay. Nejen, že jsou data zobrazována v reálném čase, ale také jsou uchovávána pro případné zpětné prohlížení.

 

Výsledky

Povedlo se nastavit nový trend, který bude pro všechny nové vozy samozřejmou výbavou. Aplikace je navíc otevřena pro možnou tvorbu doplňkových modulů z pozice třetích stran a nabízí tak svůj vysoký potenciál téměř každému, kdo by ji chtěl obohatit o nějaký ten plug-in.

 

V čem je řešení unikátní

Aplikace ŠKODA OneApp je v rámci koncernu Volkswagen je naprosto originálním a jedinečným řešením. Přenesením infotainmentu na displeje chytrých telefonů v reálném čase a s pomocí využití jejich výpočetní kapacity a možností bylo dosaženo výsledků, které by nebylo možné realizovat skrze automobil samotný. Záznamy z jízd také zůstávají uchované přímo v mobilním telefonu.

 

Kompletní výsledky 15. ročníku soutěže IT Projekt roku 2017.

 

Tomáš Čermák
člen představenstva, eMan a.s. & CMO

RSS