Čeští vývojáři eMan se chystají na burzu. Na trhu START chtějí nabídnout akcie za 40 milionů korun [TISKOVÁ ZPRÁVA]

Společnost eMan, která patří mezi přední české dodavatele softwaru, začala tento měsíc s přípravou vstupu na trh START Burzy cenných papírů Praha. Ten by ráda uskutečnila během první poloviny tohoto roku. Hodlá zde získat zhruba 40 milionů korun prodejem nových akcií. Společnost také v současné chvíli jedná s několika zájemci z řad strategických investorů a nevylučuje tak ani možný prodej napřímo.

Trh START si společnost eMan vybrala především kvůli flexibilní možnosti financování i zvýšení důvěryhodnosti a transparentnosti v očích zákazníků. Vedení společnosti také zvažuje spuštění programu zaměstnaneckých akcií, které by se na burze obchodovaly.

„Trh START je pro nás z mnoha důvodů platformou, která nás zajímá. Na burze se vidíme do budoucna jako stabilní dividendový hráč. I ze současné koronavirové situace hodláme vyjít silnější, k čemuž již podnikáme řadu kroků. IPO na burze bude jeden z nich. Očekáváme od něj vyšší efektivitu řízení financí i určitou stabilizaci firmy po letech dynamického růstu,“ uvádí výkonný ředitel společnosti a jeden ze zakladatelů Jiří Horyna. Zároveň dodal, že burza je preferovaná varianta, kterou ale souběžně porovnávají s několika nabídkami od strategických či finančních investorů.

„Zájem o společnosti našeho typu je velký. Pro nás je však důležité kromě finančního plnění i určitá svoboda v podnikání, což si v případě strategického investora nelze vždy udržet,“ doplnil Horyna rozhodnutí managementu upsat akcie společnosti na burze. „Aktuálně probíhají intenzivní jednání s burzou a rýsují se obrysy transakce, kterou bychom rádi realizovali ještě v první polovině tohoto roku,“ uzavřel.

Společnosti eMan by s IPO transakcí nebo případným prodejem měla pomoci skupina STARTEEPO, která na trhu START jakožto poradce zrealizovala nejvíce transakcí, a to již za více než 400 milionů korun. „Věřím, že eMan osloví investory na pražské burze a obohatí tak trh START o IT sektor, který zde prozatím chybí,“ uvedl ředitel skupiny STARTEEPO František Bostl. „České IT společnosti jsou úspěšné nejen u nás, ale i ve světe, a jsem rád, že jsme dostali příležitost předního českého vývojáře na pražskou burzu dostat,“ doplnil Bostl. Právním poradcem IPO transakce je pak advokátní kancelář Havel & Partners.

„Jsem rád, že se i v této složité době pracuje intenzivně na transakcích pro kapitálový trh. Firmy, které využijí tohoto času pro přípravu, budou těmi prvními, které budou moci těžit z obnovené poptávky ze strany investorů. Pevně věřím, že IT sektor je právě tím, který má potenciál rychle nastoupit cestu k růstu,“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha. Dodal, že prvních šest firem na trhu START získalo od investorů již bezmála půl miliardy korun pro svůj rozvoj.

Potřeby společnosti na nový kapitál se aktuálně pohybují na úrovni 40 milionů korun. Ty hodlají stávající podílníci získat skrze emisi nových akcií. Nabízen bude minoritní podíl a společnost si začne mapovat zájem mezi vybranými investory na trhu již v dubnu. Parametry transakce by pak měly být zveřejněny v průběhu května.

PDF verze (66 kB)

Tomáš Čermák
člen představenstva, eMan a.s. & CMO

RSS