ConstellR: Nový pohled na planetu Zemi

Na trh vyjde vesmírný projekt, na kterém má eMan mamutí podíl. V čem je jedinečný a jak může pomoci s agrikulturou i bojem proti klimatické krizi?

Kolem naší planety krouží okolo 6000 satelitů. 2200 z nich je stále funkčních a 500 z nich za jeden den nasbírá přes 100 terabajtů informací o zemském povrchu. Značná část těchto dat je pro běžného koncového uživatele jen velmi těžko dostupná. A pokud tato data již získáte, je těžké s nimi pracovat, protože navzájem (z různých satelitů od různých organizací) nebývají kompatibilní. Do této situace vstupuje FindR projekt, na kterém spolupracují experti z ConstellR, eMan a Geoforschungszentrum Postdam.

Ukázka různých snímků; satelitní fotografie, povrchová teplota, nízký/vysoký vodní tlak

FindR: Mozek spojující stovky očí

Toto řešení prolamuje všechny zmíněné limitace. Umožňuje okamžitý přístup k datům ze stovek různých satelitů. Tato data jsou navíc homogenizovaná, takže je možné s nimi snadno pracovat, provádět srovnávání či propojování obrazů a informací. Koncovým uživatelem tedy může být profesionál (např. z oblasti zemědělství nebo financí) i amatérský nadšenec, který se chce na planetu dívat z různých úhlů pohledu.

Jedná se o první produkt svého druhu, který zásadně změní situaci v oblasti mapování zemského povrchu.

To je důležité zejména v kontextu blížící se klimatické krize. Skrze monitorování teploty a vodních ploch je možné docházet k důležitým předpovědím.

Když jsme u toho, pojďme si shrnout, na co všechno je možné tato data využít.

  • Kontrola vysychání vegetace
    Na základě odpařování lze odhalit nebezpečí i několik týdnu před tím, než dojde k fyziologickým změnám na rostlinách.
  • Efektivní zavlažování
    Přesný odhad množství vody, které budou rostliny v dané oblasti potřebovat, pomůže vodou šetřit.
  • Odhad zemědělského výnosu
    Umožní farmářům lépe plánovat své finance.
  • Kontrola požárů a přírodních katastrof
    Požáry jsou zodpovědné za 10 % všech emisí CO2 stejně jako za miliardové škody. Díky snímkům s vysokým rozlišením je možné požár identifikovat v zárodku a ihned zasáhnout. Stejně tak je možné monitorovat i další přírodní katastrofy.
  • Monitorování měst
    Přehřívání vybetonovaných oblastí by se nemělo brát na lehkou váhu. Díky ConstellR bude snažší ho sledovat.
  • Kontrola kvality vody
    Díky informacím z vodních hladin bude možné předvídat potenciální vznik epidemií spojených s bakteriemi.

Uživatelské rozhraní v aplikace FindR

Hvězdný tým

Jádro týmu FindR je vedeno společností ConstellR a skládá se z odborníků z různých oborů včetně leteckého inženýrství, vědy o elektronice, softwarového inženýrství a designu, jakož i rozvoje podnikání a marketingu. Max Gulde (ConstellR), který je vynálezcem konceptu FindR a IP, má doktorát z fyziky se zaměřením na numerické simulace. Daniel Scheffler a Daniel Spengler (Geoforschungszentrum Postdam) propůjčují týmu zkušenosti s homogenizací dat. Marius Bierdel (ConstellR) je zkušený letecký inženýr s hlubokými znalostmi orbitální dynamiky, která je nezbytná pro vnitřní fungování FindR. Christian Williges (ConstellR) se může pochlubit důkladným pochopením modelování EO senzorů shromážděných od jeho času na DLR. Braňo Štupák, Augustin Šulc (eMan) a Daniel Laun (Fraunhofer) vynikají ve vývoji cloudových webových aplikací a SaaS, využívají plný potenciál strojového učení a jsou podporovány odborníkem UX/U design Janem Gemerlem (eMan).

A co celému projektu přinesl tým eMan?

  • Vytvoření brand identity FindR i samotného ConstellR
  • Vývoj frontendu i backendu samotného produktu FindR
  • Business consulting
  • Solution design, cloud consulting
  • Firemní web ConstellR (design, coding)

Kam dál?

Samotný produkt půjde na trh již tento podzim! A bude volně přístupný opravdu pro každého – včetně týdenní zkušební verze zdarma. Pokud tedy chcete vzlétnout nad oblaka, očekávejte, že vám dáme vědět na webu i na sociálních sítích.

ConstellR ale nezůstává jen u rafinovaných algoritmů. Vyvinul vlastní IR kameru s vyšším rozlišením, než je na současném trhu běžné. První nanosatelit nesoucí tuto kameru popluje na oběžnou dráhu již koncem roku a do budoucna je jich v plánu více než šedesát.

Jan Dibitanzl
Copywriter

RSS