Honza Kučera: “Jako projekťák potřebuješ hlavně selský rozum”

Jan Kucera eMan

Honza u nás vede projektový tým, a protože se projektů rozjíždí čím dál víc, hledá k sobě nové eMany. Co je 7 základních vlastností správného projekťáka? A proč by ho práce u nás mohla zajímat?

U nás jsi před rokem a půl začínal jako Project Manager, teď už projekťáky vedeš. Co tě sem přivedlo?

V eManu jsem zažil ten nejlepší pohovor. V minulé firmě jsem taky měl skvělou firemní kulturu a tenhle pohovor mě přesvědčil, že tady najdu to samé. To se po nástupu jen potvrdilo.

 

V čem spočívá tvoje současná role? Co to znamená být Head of PMO?

Činnosti, co jsem dělal jako projekťák, teď vlastně kontroluju u ostatních. Jedna věc je samotná tvrdá kontrola – jestli všechno probíhá, jak má. Druhá věc ale je, že si myslím, že se nedá řídit direktivně. Snažím se lidi vést příkladem a komunikovat s nimi lidsky. Nedělat z toho korporátní záležitost.

Projektařina se tváří dost černobíle – máš jasné výstupy a buď uspěješ, nebo ne. Já ale věřím, že svět není černobílý a že pravda je někde uprostřed. Raději si s člověkem projdu, kde se případně stala chyba a podíváme se, jak jí příště předejít, než aby na sebe lidi navzájem házeli vinu. Tenhle proces je občas bolestivý, ale nakonec to vždycky nějak jde. Jen si musíme navzájem porozumět a najít společnou cestu.

Rozhodně netrvám na tom, aby projekťáci dělali overkill metodické věci. Myslím, že v projektové metodice je vlastně hodně věcí, které tě spíš zdržují. Certifikace PRINCE2 je fajn, ale určitě tady nevyužijeme milion zbytečných papírů. Jedeme po tom, co dává smysl. Je to fajn jako inspirace, ale musíš používat selský rozum a vyhodnotit si, co reálně na konkrétním projektu dané velikosti využiješ a co už ne.

 

Jan Kučera eMan

 

Co hledáš v Project Managerovi, kterého chceš do svého týmu?
  1. Určitě musí znát teorie a vědět, co se v tom projektu dá a nedá udělat. Ale klíčovou vlastností je selský rozum.
  2. Hrozně důležitá je proaktivita. Nemůže to fungovat tak, že pošlu email a když nikdo neodpoví, neřeším to.
  3. Otevřenost – když je problém, musí se hned řešit. Pak je totiž ještě šance s tím něco udělat. A čím horší je ta zpráva, tím dřív by se měla komunikovat.
  4. Musí být schopný detailně kontrolovat svůj tým. A taky znát tu hranici, kdy je potřeba na to šlapat a kdy je třeba naopak povolit. Lidský přístup. Nikdo nemůže pracovat pod nátlakem do nekonečna.
  5. Nesmí se bát problém eskalovat. Třeba když zákazník nespolupracuje a člověk se mu bojí říct, že kvůli jeho chybě práci nedodáme. Samozřejmě chceme být se zákazníkem zadobře, ale musíme umět včas reagovat a případně práci zastavit a spolupráci vyřešit.
  6. Pečlivost, to je prostě věc, která u projekťáka musí být. Zvlášť u rutinních věcí, kterým lidi časem přestanou věnovat pozornost. To je základní chyba.
  7. Taky se musí umět pohybovat v IT světě. Rozumět vývojáři, když na něho mluví a vědět, co jeho kolegové v týmu řeší. Samozřejmě po něm nikdo nechce, aby byl schopný napsat nebo přečíst kód, ale musí pochopit ty, kdo to umí.

 

Jan Kucera eMan

 

A proč myslíš, že je eMan pro projekťáky zajímavý? Jak se říká – co za to?

Můžou se tady hrozně moc posunout. Nebojím se říct, že je eMan lídr na trhu. A z toho pak vyplývá spousta věcí. Třeba se naučí jednat s velkými zákazníky, protože i sebemenší projekt u nás děláme pro velkého klienta. Naučí se lépe pohybovat v IT prostředí a spolupracovat se všemi složkami.

Máme vlastní Solution Architecty, Developery, Quality Assurance tým,… Nemusí nikoho zaskakovat, nahrazovat. Mají po ruce celý expertní tým.

Navíc jsme plochá struktura. Jako projekťák jsi o dva stupně níže než majitel firmy. A ty za ním můžeš přijít a řešit svůj projekt. Protože majitelé mají funkce ve firmě, nejsou to žádní neviditelní akcionáři, ale žijou tady s náma a tu firmu znaj.

Jako projekťák vedeš svůj boj jen mimo firmu, neválčíš s lidmi v eManu.

A navíc můžeš vždycky říct, když je něco špatně, když ti něco podnětného vadí. Stačí komunikovat a věci se opravdu mění a řeší a je to k něčemu.

Vladana Bačová
Copywriter&Storyteller

RSS