Humans of eMan: Hrvoje Vogrinc

První eMan, který se vám představí v novém cyklu článků Humans of eMan, je muž mnoha talentů, profesí i jazyků. Jaká byla jeho cesta k eManu?

Odmala jsem rád zkoušel různé věci a nebál se pustit do něčeho, k čemu jsem do té doby ani nepřičichl. Bavilo mě hlavně umění (hudba, psaní, fotografování, malování), kterému se ve větší nebo menší míře věnuji dodnes, ale zároveň mě zajímaly i technické věci jako matematika, fyzika a počítače.

Po matematickém gymnáziu jsem ještě v Chorvatsku začal studovat elektrotechniku a po přestěhování sem do Prahy jsem pokračoval na elektrotechnické fakultě ČVUT-u na programování. Na mě tam však bylo až moc matematiky (ta se v mých zájmech neudržela), tak mě to studium přestalo bavit. Já, když mě něco nebaví, to raději nedělám, a tak jsem se rozhodl změnit obor.

Přešel jsem z počítačových jazyků na ty lidské, které mě bavily už řadu let. Učil jsem se je tak nějak přirozeně, většinou z písní, a když už jsem se objevil na nějakém kurzu, lektoři, byť občas byli i rodilí mluvčí, často neuměli zodpovědět moje otázky. Zapsal jsem se tedy na studium obecné lingvistiky FF UK, kde jsem se našel v kruhu lidí s podobným pohledem na jazyk.

Tam jsem trávil čas hlavně na Ústavu komparativní lingvistiky na různých velmi zajímavých přednáškách o (pra)indoevropštině. Byly spíš až pro navazující magisterské studium, ale nebránilo to ani tomu, abych si zrovna tam vybral mentora a téma bakalářské práce. Ovšem, když už přišel čas udělat zbytek zkoušek a napsat bakalářskou práci, život se znovu začal hrnout jiným směrem.

Rozhodl jsem se, že kariéru v oboru vědy nevidím a že už je čas skončit s brigádami (které jsem měl různorodé, od jazykové školy přes farmářské trhy u grillu a vystupování s kytarou po kavárnách až po jazykového specialistu pro Samsung v Polsku) a začít pracovat na plný úvazek.

Coby Linuxový nadšenec jsem po několika pokusech hledání práce s tím spojeně uspěl v jedné menší firmě, kde bylo náplní mé práce psaní Ansible skriptů pro automatizaci nastavení Debian serverů. Byl to částečný úvazek, což mi finančně nevycházelo, proto jsem hledal dál. Ze začátku to nevypadalo slibně (ty začátky bez zkušenosti v daném oboru jsou holt takové) a už jsem pomalu balil kufry do Varšavy, kde jsem během studia byl dva semestry a táhlo mě to zpátky. A pak přišel pohovor do eManu.

Seděli jsem v místnosti, které se říkalo zasedačka, a ucházel se o pozici testera s možností přesunu na pozici Android vývojáře. Ještě snad stejný den mi volali s rozhodnutím. Byl to rok 2015, kdy firma čítala kolem čtyřiceti lidí na dvou pobočkách, v Plzni a v útulném podkroví v pražských Strašnicích. Tam jsem i já dostal svoje místo.

Nebyly v tu dobu žádné divize, team leadeři, různá oddělení ani taková škála rolí, jak to máme dnes. Zkrátka, dělali jsme, co bylo třeba a takto jsem spíše než k Android vývoji kráčel k projektařině. Vedle testování, které jsem stále dělal primárně, jsem chodil ke klientům na schůzky a koordinoval práci vývoji a dalším kolegům testerům. Bavilo mě to, takže mi to šlo. 

Po rozšíření firmy a zavedení jiné organizační struktury někdy v roce 2017 jsem se podílel na definování vedení supportu a dostal na starost supportní část projektů, již v divizi. Opustil jsem testování, projektů bylo dost, a nešlo kvalitně dělat i jedno i druhé.

Nová práce nebyla vždy pohodlná, ale byla to každý den nová výzva a vyžadovalo to dobrou znalost našich řešení. To se mi na tom líbilo. Analyzovat, odhalovat problémy a vymýšlet řešení. Od té doby se věnuji analýze a navrhování řešení, akorát že jsem mezitím předal support dál a pár let už se věnuji rozvojům.

Nyní kompletně opouštím fázi řízení a pokračuji pouze v byznys analýze. Stejná situace jako před lety dvě různé věci nemůžu dělat dlouhodobě a vybírám si tu, která mě více naplňuje.

Dosavadní práce v eManu mi dala hodně. Když jsem nastoupil, netušil jsem, že budu tam, kde jsem dnes. Vůbec nelituji, že ze mě dnes není ten Android vývojář, a stávajícím i bývalým kolegům (tím myslím i šéfům), kteří mi mou cestu eManem umožnili, jsem velmi vděčný. Baví mě lidé jako takoví, a proto i (spolu)práce s kolegy nebo klientem. Samozřejmě, ne vždy je to cesta růžovou zahradou, nebo jak se tomu říká, ale je to vztah jako každý jiný, takže je potřeba na něm pracovat, což jsou vždy jisté výzvy.

AKTUALIZACE 2021

Hrvoje v eManu povýšil a nyní pracuje na pozici Business Analyst, gratulujeme.

Hrvoje Vogrinc
Business Analyst

RSS