IoT technologie: LPWAN, IQRF, LoRa, Sigfox, NB-IoT a jiná podivná slova (1/5)

iot technologi eMan Jiří Pech

V poslední době se kolem vás možná množí slova jako ajoutý, neroubend, sigfox, ajkjůáref nebo loravan. Co to znamená? Že nadešel – dokonce už před několika lety – čas zařízení, která jsou velmi malá, připojená do Internetu a vydrží samostatně pracovat řadu let bez nutnosti zásahu. Tyto vlastnosti shrnuje zkratka LPWAN (low-power wide-area network).

Pokud taková zařízení napájíte bateriemi, často nestihnou využít veškerou jejich kapacitu ani za dlouhé roky. Dnešní baterie se totiž asi do deseti let vyčerpají samovybíjením – chemickou reakcí, která probíhá, i když zrovna žádnou energii nečerpáte.

Kdybyste takové zařízení nabíjeli baterií z běžného smartphone, který musíte každý den dobíjet, vydrželo by běžně fungovat asi 3 až 5 let bez jediného dobití.

Jak je to možné? Tato zařízení většinu času spí v ultra úsporném režimu se spotřebou v řádu µW. Jen čas od času, třeba dvakrát denně, se na několik sekund proberou. Rychle vykonají svou práci a jdou zase spokojeně odpočívat.

A jak malá jsou tato zařízení? Velikostí většinou nepřesahují krabičku od sirek a navíc jsou velmi lehká. Můžete je tak třeba přilepit na zeď oboustranně lepící páskou nebo dokonce umístit pod omítku. Takže o nich nemusíte vůbec vědět – až do příštího malování.

V této sérii článků vám zkusím krátce představit jednotlivé technologie, které tyto spáče pohánějí. Vysvětlím, co která znamená a shrnu jejich výhody a nevýhody. Taky vám přiblížím jejich ideální využití. To by vám mohlo pomoct vybrat vhodnou cestu v případě, že se chystáte něco podobného použít či dokonce vyrábět.

Na které z nich se zaměřím?

  • IQRF
  • LoRa
  • Sigfox
  • NB-IoT

 

Všechny články série:

IoT technologie: LPWAN, IQRF, LoRa, Sigfox, NB-IoT a jiná podivná slova (1/5)

IoT technologie: IQRF (2/5)

IoT technologie: LoRa a LoRaWAN (3/5)

IoT technologie: Sigfox (4/5)

IoT technologie: Do budoucnosti s operátory (5/5)

Jiří Pech
CTO
Jirka v eManu od roku 2016 řídil SA tým, od října 2018 u nás působí jako CTO. Předtím si prošel manažerskými pozicemi v nadnárodních korporátech, založil a provozoval samoobslužný e-shop a vybudoval z nuly zelenou firmu s obratem asi 100 milionů ročně. Zásadně je o dva až tři kroky před svou dobou.

RSS