eMan začne pracovat pro německý Volkswagen [TISKOVÁ ZPRÁVA]

Společnost eMan uzavřela rámcovou smlouvu s německou automobilkou. Po dobu dvou let bude pražský softwarový dům dodávat IT služby včetně vývoje „chytrých“ uživatelských aplikací. Rámec smlouvy je 4,5 milionu eur.

(Vnitřní informace)

Přes rok jednání zakončený vítězstvím v dodavatelském „hackathonu“ spojil českého vývojáře s jedním z největších automotive výrobců na světě. Díky celkové hodnotě smlouvy ve výši 4,5 milionů eur (přibližně 114,5 milionů korun) jde v případě eMan o jednu z největších zakázek roku. Součástí Volkswagen Group je už 30 let i největší tuzemský výrobce automobilů, Škoda, i přes vlastnictví budou však aplikace určeny pro samotnou značku Volkswagen.

„Všechny projekty jsou určeny exkluzivně pro značku Volkswagen. Do budoucna ale nevylučujeme i přesah mezi další značky vlastněné skupinou,“ dodává Jan Kučera z eManu, ředitel divize společnosti, pod kterou zakázka spadá.

 

Stěžejní bude konektivita vozů

Vývoj aplikací, převážně pak mobilních, bude spadat primárně do kategorie konektivity vozidla, laicky propojení informačních a komunikačních technologií mezi uživatelem a vozem. To může znamenat vzdálené ovládání automobilu, kontrolu množství paliva či stav baterií atp.

„Konektivita vozidel je v posledních letech velké téma celého průmyslu. V praxi vytahujeme data z různých měřících zařízení v automobilu v reálném čase, což umožní koncovému uživateli okamžitě sledovat jeho stav, a to třeba před tím, než vyrazí do práce, kdy si například vzdáleně zapne vytápění vozu,“ komentuje Kučera.

 

Úspěšný vstup na trh START a pozitivní roční zhodnocení analytiků

V minulém roce prošel eMan velmi důležitým milníkem, kdy uskutečnil IPO, a tak vstoupil na pražskou burzu. Společnost upsala na trhu START 914 tisíc akcií v celkové hodnotě 46,6 milionů korun. Úspěch se reflektoval i na značném převisu poptávky nad nabídkou se 111 procenty.

Společnost eMan úspěšně vstoupila na trh START pražské burzy 31. srpna 2020 a od té doby se cena akcií vyšplhala na současných 84 korun (zhodnocení 64 %). eMan předpokládá dlouhodobý růst svých výnosů o 20 % ročně. V roce 2021 by tak chtěla firma dosáhnout výnosů 210 milionů korun, EBITDA 21,5 milionu korun a čistého zisku 8,4 milionu korun.

Od roku 2022 by pak mohla společnost začít s výplatou dividendy na úrovni 40 procent čistého zisku, jak uvádí analytická zpráva poradenské společnosti STARTEEPO. Ta mimo jiné stanovila cílovou cenu akcie eMan pro rok 2021 na 86 korun s doporučením “držet“.

Verze ke stažení (.docx)

Tomáš Čermák
člen představenstva, eMan a.s. & CMO

RSS