Na Rails Grills 1.2 nechyběly ani custom motocykly

Grilovačku příznivců Ruby on Rails eMan spolupořádal už podruhé. A že byla opravdu pro drsňáky; vůně masa se mísila s motorovým olejem a mluvilo se o API, finančních datech i microservices. Je libo videozáznam?

Rails Grills bez kolejí by bylo jako burger bez bílkoviny. A nám nechybělo ani jedno. V pátek 15. 12. 2017 jsme nažhavili ohně i mozky na nádraží Praha-Bubny. Rubýnové přednášky probíhaly na místě opravdu vymazleném; v obchodě Klasick Wheels. Cesta do tohoto motorkářského ráje nebyla jednoduchá, ale atmosféra amerických králů silnic vynahradila jakékoli bloudění. Zimní akce mají své kouzlo, zvlášť když se uvnitř můžete ohřát pohledem na dvoukolové krasavce nebo postát přímo u vonících dobrot venku. Podařilo se tak pěkně navázat na letní Rails Grills 1.0.

 

Hamburgery, grilování

 

Celkem jsme si poslechli tři přednášky:

 

Josef Liška: Geocode.cz: simple royalty free geocoding API in Rails

První prezentace se ujal Pepa Liška se svým webem geocode.cz, který je plně opensource a kdokoli do něj může přispět. Tento web by mohl být náhradou za klasické Google Geocode API pro získání GPS polohy pro danou adresu, samozřejmě pouze v rámci České republiky. Po představení a krátké ukázce se rozjela debata ohledně výkonnosti, zdroji dat a možnému použití českého “standardu” RUIAN.
Videozáznam z přednášky

 

Jan Strnádek: N-dimensional cubes for financial and time series data in Ruby

Jako druhý si vzal slovo náš kolega Honza Strnádek, který mluvil o aktuální situaci v eManu. Ukázal, jakým způsobem získáváme, transformujeme a obecně zpracováváme finanční a jiná časově závislá data. Využíváme k tomu totiž nepříliš známou a používanou strukturu v Ruby a Honza vysvětlil, jak jsme k ní vlastně došli.
Videozáznam z přednášky

 

Jan Strnádek

 

Daniel Veleba: Microservices and nesting

Na závěr jsme si poslechli přednášku Daniela Veleby ze společnosti Showmax. Mluvil o tom, jak změnili architekturu, aby zvýšili výkon svých API na mikroslužby. Ve výsledku to totiž mělo opačný efekt. Odkryl nám příčinu problému a vysvětlil, co museli změnit, aby to začalo správně fungovat.
Videozáznam z přednášky

 

Diskuse: Performance Ruby on Rails

Než jsme se dostali k samotnému grilování, Honza Strnádek s Danielem Velebou měli debatu o výkonnosti Ruby on Rails vs Java vs NodeJS.
Videozáznam z diskuse

 

eMan partnerem Rails Grills 1.2

 

Grilovačky nejen pro Rubysty se v roce 2017 osvědčily, takže se můžete těšit na letní i zimní vydání pro rok 2018! Zase nebudou chybět koleje, burgery ani know-how ze světa Ruby on Rails.

Jana Lochmanová
Event Manager

RSS