Ruby v jednom ohni on Rails!

Vůně grilovaného masa stoupá nad koleje. Na 50 nadšenců do programovacího jazyka Ruby se schází na Nákladovém nádraží Žižkov, aby se dozvěděli něco nového. A taky si pochutnali na dobrém jídle.

V pátek 25. 8. 2017 v 14:00 odstartovala akce Rails Grills 1.0, kterou jsme pomáhali organizovat. Premiéra grilovačky pro Rubysty (a nejen pro ně) proběhla už na začátku července, ale teď jsme to pořádně rozjeli. A přímo na kolejích. Připravené byly jak šťavnaté hamburgery, tak i veganské varianty občerstvení a nesmělo chybět ani pivko.

Na programu byly celkem čtyři přednášky.

Lukáš Pokorný nás zasvětil do toho, jak v Easy Software pro každou změnu vytváří nové prostředí a to jak pro zákazníky, tak testery. Samozřejmě, že včetně požadované databáze nebo konfigurace.

Inspirací byla Merve Taner se svým příspěvkem o pair programmingu. Vysvětlila nám, jak si k tomu najít cestu a jaké problémy budeme muset překonat.

Jan Strnádek ukázal na složitém systému práv a rolí, jak pomocí stromů optimalizovat SQL dotazy před jejich vykonáním. Taky prozradil, jak tato data úsporněji cachovat k jednotlivým uživatelům.

Posledním přednášejícím byl Balasz Kutil se svým Hacking as a service, který předvedl vypisování bounty programů a dal nám tipy, jak komunikovat s ethical hackery.

Abychom se nebavili jen teoreticky, soutěžili jsme o tři licence RubyMine. Dvě získali Alexey Shchepin a Ondřej Moravčík. Poslední licenci vyhráli Jan Kryštof Svoboda a Antonina Lebedeva, kteří rovnou vyzkoušeli nově nabyté poznatky o pair programmingu.

Celé odpoledne jsme měli opravdu nabité. Nezvládli jste se dostavit? Další vypečený Rails Grills proběhne v pátek 29. 9. 2017 v Ostravě. Tak si to nenechte ujít!

Jana Lochmanová
Event Manager

RSS