Report z našlapaných Google Developer Days Europe 2017

Měl jsem tu možnost se osobně zúčastnit Google Developer Days (GDD), které proběhly 5.–6. 9. 2017 v ICE kongresovém centru v polském Krakově, a rád bych se s vámi podělil o zážitky. Doteď jsem navštívil jen o něco menší akce jako DevFesty a Geecon, takže jsem byl plný očekávání, jak to Google pojme. Každý rok totiž sleduju Google I/O alespoň přes live stream a říkal jsem si, že až podobná akce zavítá do Evropy, tak se tam určitě vydám.

Hned na začátku mě potěšilo, že Google poskytl všem účastníkům vouchery na cestu Flix Bus autobusem, čehož jsem samozřejmě s radostí využil. To jsem ještě neměl tušení, jak náročná to bude cesta. Do Krakova jsem cestoval už 4. 9. v 5:30. Vyjížděl jsem z Plzně do Prahy, kde mě čekal v 8:15 přestup na autobus do Krakova, kam jsem dorazil někdy kolem 16:30. Cestu jsem si ale málem zkomplikoval už v Plzni. Kdo mě zná, tak ví, že přesnost rozhodně nepatří mezi mé ctnosti. Přestože jsem vstával ve 4:00 a na autobusák v Plzni to mám 10 minut autem, tak jsem musel po zaparkování auta v 5:20 pár ulic popoběhnout, abych vůbec do Krakova odjel :). Naštěstí panu řidiči trošku stávkovala aplikace pro ověřování lístků, tak jsem to nakonec stihl. Teď už ale zpět k tomu hlavnímu: GDD 2017.

Měl jsem v plánu v úterý 5. 9. dorazit raději už v 8:00 do ICE kongresového centra, kde pak od 10:00 začínala úvodní keynote. Nakonec jsem se tam sice dostal až v 8:45, ale i tak jsem ještě chytl menší frontu při registracích.

Trošku jsem se u registrace bál, jestli projdu, protože pár týdnů před konferencí nastaly nějaké problémy s mojí registrací. Pořadatelé po mně najednou chtěli souhlas rodičů, že se můžu této akce zúčastnit, neboť se systém z ničeho nic začal domnívat, že je mi méně než 18 let. Jo, kéž by! Nicméně po 10 minutách čekání, než si mě slečna ověří podle občanky a zkonzultuje můj věk, jsem dostal kartičku se svým jménem a mohl jsem si jít vyzvednout GDD 2017 swag.

Byl jsem opravdu zvědavý, jak to celé bude vypadat. Jestli to bude podobná akce jako Google I/O, alespoň tak, jak jí znám z Youtube :). Těsně před GDD jsem úspěšně dokončil 30denní sacharidovou výzvu a slíbil jsem si, že se budu trošku v tom mlsání hlídat. I tak jsem nakonec neodolal a čas do úvodní keynote si krátil motáním kolem stolů s různým občerstvením a dobrůtkami.

Jak už tušíte, na keynote jsem dorazil téměř včas, tedy v 10:05. Naštěstí Google a jeho umělá inteligence a strojové učení o mně všechno ví, takže keynote začala až ve chvíli, kdy jsem se usadil :). Mé očekávání se naplnilo už od první vteřiny zahájení keynote úvodní animací. Ta sama o sobě dokázala navodit tu pravou atmosféru a musím říct, že i kdyby celá akce po této animaci skončila, asi bych byl spokojený. Keynote byla na profesionální úrovni a obsahovala menší prezentace, které nás navnadily na novinky v produktech Google.

Po úvodní keynote byla 30 minut pauza před další přednáškou. No nezbývalo, než čas vyplnit ochutnáváním nových dobrot, které byly během keynote nachystané na švédských stolech.

Další přednáška, na kterou jsem se chtěl vydat, byla na téma Build an App with Architecture Components. Pak jsem si ale všiml, že se bude opakovat i druhý den, tak jsem dal přednost Firebase workshopu. Musím podotknout, že jsem docela postrádal, že Google neměl pro GDD připravenou mobilní aplikaci. A pokud ji měl tak jsem se o ní neměl jak dozvědět. Proto jsem využíval pouze webové stránky, které nebyly zrovna přehledné. V době Firebase workshopu totiž probíhala i přednáška o Kotlinu v podání Hadi Hariri, kvůli kterému jsem také do Krakova vycestoval. Jako organizátor CZ Kotlin User Group (CZ KUG) a velký fanda Kotlinu jsem si nechtěl nechat ujít příležitost ho vidět naživo. Na webu jsem ale nějak přehlédl, že jeho přednáška bude ve stejný čas jako Firebase workshop, takže jsem ji propásl. Workshop byl nicméně skvělý, přišel jsem na něj 15 minut před začátkem a nakonec jsem byl rád, že jsem se vešel alespoň na místo na sezení na zemi.

Po workshopu jsem se naštěstí dostal na Kotlin workshop. Ten byl určený sice spíše pro začátečníky, ale využil jsem příležitosti a čerpal inspiraci pro budoucí workshopy v rámci CZ KUG. K mé velké radosti na část workshopu dorazil i Hadi Hariri, tak jsem ho konečně viděl live :).

Z Kotlin workshopu jsem utekl o něco dřív, chtěl jsem stihnout přednášku pod názvem Create a Google Community: GDG Program Info v Community Lounge.

Community Lounge bylo super místo, kde jsem trávil spoustu času. Jsem absolutně nadšený z toho, jak Google přistupuje ke komunitám, a to i mimo GDG, takže i negooglovské komunity jsou vítány.

Během dne jsem navštívil i další přednášky a taky různé stánky. Na nich Google ukazoval například Android Things a další zajímavé věci.

Na závěr prvního dne mě zaujal ještě workshop Build beautiful mobile apps with Flutter. Vydal jsem se na něj asi hodinu předem, protože jsem věděl, že je o workshopy veliký zájem. Když jsem ale dorazil a viděl tu frontu, tak jsem to zbaběle vzdal. Kapacita míst na workshopech bohužel nebyla vzhledem k počtu účastníků dostačující, takže dostat se tam bylo nemožné i s touto časovou rezervou. Tak jsem se vrátil do Community Lounge, kde měl Dan Franc zajímavou session na téma Community building Q&A. Pak mě čekala poslední přednáška prvního dne o ARCore. Po ní následovala after party přímo v kongresovém centru. Party byla skvělá, největším přínosem pro mě bylo navázání kontaktů s lidmi z GDG či jiných Kotlin Groups. Jídla a občerstvení bylo co hrdlo ráčilo a taky byl k dispozici nějaký ten alkohol. Po pár hodinách a koktejlech jsem byl rád, že jsem dorazil na hotel.

Druhý den jsem se poučil a na workshopy chodil hodně v předstihu. Nová taktika mi vycházela. Opět jsem strávil hodně času v Community Lounge na přednáškách o komunitních programech, Google Developer Expert programech a také programu Together with Google, jehož jsme jako CZ KUG součástí.

V kuloárech se začalo proslýchat, že na workshopu na téma Hands-on with the Google Assistant and Developing Your Own Assistant Apps with API.AI má Google rozdávat zařízení Google Home. Tato informace se ke mně dostala až později a když jsem se vydal téměř hodinu a půl předem sondovat frontu, ani jsem se tam nedostal. Zájem byl enormní a kdo ví, jak dlouho tam lidi čekali ve frontě.

Na závěr druhého dne, a tedy celé akce GDD, proběhla závěrečná keynote, kterou pronesla ředitelka YouTube, Sowmya Subrama. Její řeč se nesla v duchu podpory působení žen v IT a zmínila i diskriminaci etnických menšin ve světě technologií. Za sebe můžu říct, že bych větší počet žen v našem oboru jen uvítal, nicméně si nejsem jistý, zda byla řeč zvolena pro vhodné publikum. S principy, které zmiňovala, jsme souhlasili, ale nebylo nám příliš jasné, jak tomu ještě víc můžeme osobně přispět. Závěrečný příspěvek se tak setkal s docela rozpačitým přijetím.

GDD Europe 2017 byla úžasná konference, kterou měl Google opravdu špičkově připravenou. Prezentace byly skvěle propracované, přes grafiku, nasvícenou stage, až po samotné speakery. Google si vybral i nádherné místo. ICE kongresové centrum v Krakově je opravdu reprezentativní prostor. Některé přednášky byly sice hodně podobné těm na Google IO 17, ale i tak dokázaly nabídnout něco navíc, jako třeba prezentace o Google Asistentu. Mimochodem, smekám. Z akce jsem byl nadšený a určitě všem doporučuju se příští rok zúčastnit. Pokud bude, já tam rozhodně chybět nehodlám.

Václav Souhrada
Kotlin & Android Developer at eMan, Czech Kotlin User Group Founder and Organizer

RSS