Samsung a Apple vládnou trhu, společně jim patří polovina trhu se smartphony [INFOGRAFIKA]

Celosvětově bylo ve 2. čtvrtletí letošního roku podle údajů agentury Gartner prodáno celkem 419 milionů mobilních telefonů. Poptávka v meziročním srovnání poklesla o 2,3 procenta. Smartphony z celkových prodejů tvořily 37 procent, což znamená 43% nárůst prodejů.

Mírný pokles poptávky po mobilních zařízeních byl způsoben celou řadou faktorů, jako jsou například odkládání nákupu nových přístrojů z důvodu nepříznivé ekonomické situace v řadě zemí nebo čekání na nové modely telefonů. Řada zákazníků například čeká na nový model iPhonu, který má být představen v nejbližších týdnech. Podobné odkládání nákupu si vynutil i dlouho očekávaný špičkový smartphone Samsung Galaxy S3, který byl sice v Londýně představen již 3. května, do obchodů se však v řadě zemí dostal mnohem později.

Jihokorejský Samsung si ve 2. čtvrtletí dále upevnil svoje postavení jedničky mezi výrobci mobilních telefonů. Naopak strmý pád finské Nokie, bývalého tržního lídra, i nadále pokračoval. Ve 2. kvartále její tržní podíl poklesl o téměř 15 %. Finové stále hledají recept jak nepříjemný trend zvrátit. Nové přístroje z modelové řady Lumia s operačním systémem Windows Phone však zákaznici přijali velmi vlažně a přibývání vrásek na čele vedení Nokie rozhodně nezastavily. Třetí příčku mezi výrobci mobilních telefonů si s velkým odstupem od vedoucí dvojky drží americký Apple.

Mobilním operačním systémům vládne Android, kterému patří již skoro dvě třetinu trhu. iOS, který je na druhém místě, má zhruba pětinový tržní podíl. Výrazné poklesy v meziročním srovnání postihly BlackBerry (RIM) a zejména Symbian, který Nokia v minulém roce odepsala v souvislosti s její strategií přechodu na operační systém Windows Phone od Microsoftu.

Stáhnout infografiku jako PDF (5,2 MB)

Tomáš Čermák
člen představenstva, eMan a.s. & CMO

RSS