Společnost eMan vyvinula aplikaci pro ABB. Správa robotů nebyla nikdy jednodušší [TISKOVÁ ZPRÁVA]

Přední český dodavatel softwaru eMan vyvinul aplikaci na míru společnosti ABB, konkrétně pro divizi ABB Robotika a Automatizace. Ta tak nyní může jednoduše řešit jakýkoliv požadavek či správu robotů v jednom intuitivním prostředí. Webová a mobilní aplikace ABB Infoservis pro iOS a Android je dostupná na PC, telefonu či tabletu. Už po měsíci od jejího spuštění na ni přešlo 30 procent zákazníků společnosti.

Nová aplikace sjednocuje komunikaci uživatelů, kteří dříve ke kontaktování servisního oddělení museli využívat tradiční způsoby, jako je telefon či e-mail. Aplikace přináší zjednodušení a zefektivnění komunikace jak uživatelům, tak servisnímu oddělení. Veškerou správu, monitoring, hlášení případných poruch robotů, evidenci servisních zásahů, vhodné příslušenství nebo běžnou provozní komunikaci nyní firma řeší prostřednictvím jednoho intuitivního a na používání jednoduchého prostředí.

„Aplikace zastřešuje celý ekosystém servisu od konzultace, přes objednání náhradních dílů, instalace až po fakturaci. Zjednodušuje kontroly robotů širokému spektru pracovníků, monitoruje všechny události, prostřednictvím notifikací zákazníkovi oznamuje důležité informace od digitálního servisu ABB a také umožňuje využít chat se servisním specialistou,“ vysvětluje Leoš Mikulka, Solution Architect společnosti eMan.

Uživatelsky přívětivá a real-time aplikace

Nová aplikace od vývojářů z eManu je postavená na stávající back-endové části od ABB. Ta se pak rozšířila o nové funkce a především pro uživatele přívětivou frontendovou část. Nejdůležitějším krokem při vývoji bylo převzetí know-how a pochopení stávajícího ekosystému. Výzvou bylo vytvoření real-time chatu mezi klientem a technikem, prostřednictvím kterého bude možné sdílet i dokumenty.

Díky dobře fungující souhře obou stran jsme v dubnu 2023 spustili novou aplikaci a již v prvním měsíci ji začalo používat 30 % našich stálých zákazníků. K dnešnímu dni si řešení vyzkoušelo již 68 % klientů. Aplikace zefektivňuje komunikaci a našim zákazníkům zjednodušuje provoz robotů. Přínos odborníků z eManu přesahuje pouhé plnění našich požadavků. Aktivně přicházejí s novými vylepšeními a funkcemi,“ komentuje Viktor Červený, Digital Service Manager, ABB Robotics & Discrete Automation.

Pod pokličkou

Nová aplikace běží v mobilním i webovém rozhraní pro operační systémy iOS i Android. Pro vývoj verze aplikace pro Android využili vývojáři jazyk Kotlin, pro platformu iOS to byl jazyk Swift. Pro webovou aplikaci byla využita technologie React. Aplikace je k dispozici ve dvou jazykových mutacích. S ohledem na různorodost zařízení, která koncoví klienti v provozu preferují, bylo třeba myslet i na responzivnost aplikace na PC, mobilu i tabletu.

Product Discovery s ohledem na koncové uživatele

Z dílny eMan pochází také vizuální stránka aplikace. Vývojáři se intenzivně věnovali UX a UI designu. Aby měli jistotu, že aplikace bude pro koncové uživatele co nejpřínosnější, celé řešení prošlo na začátku projektu procesem Product Discovery. Ten je jednou z nejdůležitějších fází při navrhování produktu a spočívá v testování prototypu reálnými uživateli. Projekt byl řízen agilně, jednotlivé funkce se doplňovaly na základě reálných potřeb koncových uživatelů a díky spolupráci všech týmů se dařilo efektivně předcházet prostojům a urychlovat celý proces vývoje.

Máme kvalitní architekturu, která nám umožňuje efektivně škálovat tým. Na projektu jsme pracovali s týmem 10 lidí, jejichž práce se prolínala. Díky technologiím, které používáme, nedochází ke vzájemnému zdržování se jednotlivých týmů. To nám dává vysokou flexibilitu a efektivitu projektového řízení,“ vysvětluje Lubomír Švorčík, projektový manažer společnosti eMan.

 

Více informací o řešení najdete v případové studii ABB Infoservis.

Tisková zpráva ke stažení (.docx, 21 kb)

 

 

Tomáš Čermák
člen představenstva, eMan a.s. & CMO

RSS