Umělá inteligence ohrozila DevFest CZ 2017

Největší (nejen) Google tech festival ve střední Evropě letos rozbil svůj stan v Praze. První víkend v listopadu ho ale čekaly perné chvíle. Organizátoři totiž udělali osudovou chybu: pořádání celé akce svěřili do rukou umělé inteligence.

Vývojářská konference DevFest se po ročnících v Ostravě a Plzni vrátila opět do Prahy, a to ve vší parádě. Organizátoři z GUG.CZ, respektive z GDG (Google Developer Groups) se inspirovali samotnou Google I/O konferencí. První den probíhaly zajímavé přednášky a skvělá afterparty, druhý den byl věnován workshopům.

Ani my jsme se jako partner akce nenechali zahanbit a na DevFest jsme vyrazili v úctyhodném počtu 17 eManů. A náš vlastní stánek samozřejmě pro celou partu fungoval jako super setkávací a pařicí místo během celé akce. Ale nepředbíhejme.

Jen co jsme vešli, dostala nás úžasná vůně čerstvých koláčků, které se připravovaly na snídani. Akreditace ve tvaru Game Boye nádherně dokreslila atmosféru a už jsme si nadšeně stahovali DevFest appku. Ještě aby ne, když už jsme ji sami vyvíjeli, především tedy její herní část.

To jsme ještě ale netušili, jak se to celé zvrtne. GUG.CZ se rozhodla najmout umělou inteligenci (AI), aby jim ulehčila pořádání akce. Ta se ovšem záhy vymkla kontrole a začala spřádat své zlodušské plány. Hlavní organizátor, David Vávra, se ji snažil uklidnit a dostat pod kontrolu nahráním starší verze přes příkazovou řádku. Potřeboval ale privátní klíč, aby se mu to povedlo. A kde jinde by mohl být takový klíč ukrytý, než v retro hře naší aplikace? Záchrana lidstva a hlavně celého DevFestu tak padla na bedra odvážných účastníků, kteří se nebáli vyhrnout rukávy a pustit se do hry. Z jednotlivých získaných klíčů pak mohli sestavit finální klíč, který by AI zneškodnil.

A mezi záchranou konference, potažmo světa, si člověk samozřejmě udělal čas na nějaké ty přednášky. Já osobně jsem se nejvíc těšil na Flutter (Kasper Lund), How not to fuckup with building SDK and make clients happy (Vitaliy Zasadnyy) a When a Robot is smart enough (Tomáš Jukin). Program to byl rozhodně nabitý!

Za pět minut dvanáct pozval David Vávra účastníka, který získal ve hře nejvíc bodů, na pódium. Musel zadat privátní klíč a deaktivovat AI. Tím nás všechny zachránil a motivoval k oslavě na následné afterparty. Přece jenom, jak lépe oslavit svou záchranu, než dobrým jídlem a networkingem!

Organizátorům děkujeme za super konferenci a už teď se nemůžeme dočkat, co si pro nás připraví příští rok. Laťku si nastavili pořádně vysoko!

Václav Souhrada
Kotlin & Android Developer at eMan, Czech Kotlin User Group Founder and Organizer

RSS