Kvalitní voda bez PET lahve aneb jak eMan omezuje plasty

Plasty dnes najdeme rozházené po celé planetě a všichni víme, že je nejvyšší čas jejich spotřebu omezit. I proto jsme se stali součástí projektu automatu na vodu FILTERMAC, jehož cílem je snížit zbytečnou spotřebu PET lahví. Tímhle způsobem už jsme pomohli ušetřit přes 132 tisíc půllitrových „petek“.

Když nás před rokem oslovili lidé z organizace FILTERMAC s nabídkou sponzoringu automatu na vodu, nezaváhali jsme. Od té doby stojí na vysokoškolské Koleji 17. listopadu (Univerzita Karlova) fontána, díky které se ušetří desetitisíce PET lahví měsíčně. Jen za prvních 8 měsíců provozu to dohromady dělalo 2.450 kg plastu. Studenti si už nemusí stále dokola kupovat vodu v nových petkách a mají přístup k čepované mikrofiltrované vodě zdarma. A to v perlivém i neperlivém provedení.

Jak FILTERMAC funguje

Dobré nápady jsou často založeny na jednoduchém principu. Provozovateli fontány FILTERMAC platíme příspěvek na provoz a zároveň si tím pronajímáme reklamní prostor na LCD displeji, který je instalován na čelní straně automatu. FILTERMAC dodává technologii, filtry na vodu a zajišťuje provoz fontány. Naše spolupráce šlape jako švýcarské hodinky už od 1. května 2018.

Centrum ekologické žízně na koleji

Zprávy, které pravidelně dostáváme od provozovatele automatu, jsou důvodem k radosti. Námi sponzorovaná fontána má největší výtoč ze všech, každý den u ní hasí žízeň na 800 studentů a všichni si nosí vlastní lahve.

„Celé studium jsem si musela doplňovat vodu na záchodech. Nebyla dobrá ani studená. Pak jsem se na jiné univerzitě seznámila s tímhle skvělým strojem a moc jsem ho na naší škole chtěla mít také. FILTERMAC mi s tím pomohl – velmi rychle a kvalitně… Dnes už se u nás mnoho lidí raduje ze skvělé vody – nejen studenti, ale i učitelé, technický personál a externí návštěvy. Lidé si k FILTERMACU nosí vlastní lahve, konvice, skleničky a já mám radost. Díky FILTERMACU šetříme životní prostředí, tvoříme si lepší naše interní prostředí a ohromujeme ty, kteří FILTERMAC ještě neznají. Děkuji za to, co nám nabízíte.“ Ing. Jana Křečková, studentka doktorandského studia ČZU PEF

Co dál?

Fontánu FILTERMAC budeme sponzorovat i příští rok. Tohle partnerství nám dává smysl a pěkně zapadá mezi naše další eko aktivity. K těm patří třeba soutěž Do práce na kole nebo projekt Zelená firma, v jehož rámci máme v eManovi k dispozici sběrný box na drobné elektrospotřebiče, tonery, kompaktní zářivky, CD a DVD.

 

Tomáš Čermák

Tomáš Čermák
člen představenstva, eMan a.s. & CMO

RSS