Ze zákulisí organizace Q-TONu 3.0

Jiří Pech, Jirka Pech, Q-TON 3.0, hackathon

První hackathon, který eMan pořádal společně s Qestem, je za námi. Proč jsme se do toho rozhodli jít a co jsme od toho čekali? Jaké nové technologie účastníci využili a co za výzvy řešili? A v neposlední řadě – čím je zajímavá vítězná trofej?

Letos jsme do toho praštili a pustili se do organizace hackathonu Q-TON 3.0 se společností Qest. Ta má na svědomí první dva ročníky této akce. V minulosti jsme hackathony podporovali jako partneři, ale tento rok jsme si poprvé vyzkoušeli roli organizátora. Téma Q-TONu 3.0 bylo chytrá města a účastníci měli víkend na to, aby přišli s funkčním řešením zadané výzvy. Platforma hackathonu pak umožní rozvoj dobrých nápadů a možnost získat partnery přímo pro daný projekt. Ve výsledku spatřilo světlo světa hned šest zajímavých nápadů.

 

Co jsme si od organizování hackathonu slibovali?

Klasickou odpovědí bude propagace firmy. Ano, kde je vysoká koncentrace chytrých hlav, nemůžeme chybět ani my.

Samozřejmě taky nikdy nepropásneme příležitost se seznámit s novými talenty. Potřebujeme nové eMany do týmu a kde jinde hledat, než na hackathonu.

Taky jsme to dělali sami pro sebe, pro naše lidi. Aby měli možnost si vyzkoušet něco nového, bavili se a měli možnost potkat zajímavé osobnosti.

Pak je tady samozřejmě příležitost navázat business development spolupráci s partnery. Brainstormovat a přicházet s nápady, na kterých bychom mohli společně pracovat.

Chtěli jsme být u vzniku zajímavých nápadů. Mít možnost je ovlivnit, pomoct s jejich realizací. Podílet se na tom, aby výstupy byly co nejlepší. A nebo je podpořit přímo, vstoupit do firem, které díky Q-TONu vzniknou, a pomáhat jim dosáhnout úspěchu.

No a očividný důvod nakonec – prostě jsme si chtěli zkusit organizaci hackathonu. Získat zkušenost s tímto typem akcí.

 

eMan, Q-TON 3.0, hackathon Q-ton

 

Jaké inovativní technologie týmy na Q-TONu využily?

Díky spolupráci s Vodafone se nám podařilo získat NB-IoT kity SARA N211, se kterými mohly týmy pracovat. Narrowband IoT je pro téma chytrých měst rozhodně aktuální technologie.

Hodně se využívala technologie 3D tisku. Tým projektu Smartbee si například tiskl prototypy svého řešení, tiskly se i kostky pro tým Neveem.

Pracovalo se i s Kubernetes. Na toto téma jsme totiž před Q-TONem spolu se SafeDX organizovali workshop, tak jsme rádi, že byl přínosný.

Téma dalšího workshopu před Q-TONem bylo družicová data. Sice s nimi žádný tým nakonec nepracoval, ale mnozí účastníci workshopu dorazili i na hackathon. A Jáchym Čepický se ukázal jako prvotřídní mentor i pro projekty z jiných oblastí.

 

eMan, Q-TON 3.0, hackathon Q-ton

 

Jaké zajímavé challenge si partneři pro týmy připravili?

Každý z partnerů i organizátorů pro hackathon připravil svoje výzvy. Šlo o problémy, úkoly, které hledaly své řešení. Týmy si pak vybrali, na jakou challenge se zaměří, a na tu vytvořili svůj projekt.

Mrkněte pro inspiraci na některé zajímavé challenge partnerů, které se nerealizovaly. Mohly by čekat právě na vaše řešení.

Nadace Vodafone

Plošný systém dostupného a sociálního bydlení, zejména pro zranitelné skupiny obyvatel.

 

innogy

Energetika – Návrh systému/architektury energeticky nezávislého městského bloku nebo kolonie domů, tzv. microgrids concept. (Systém sdílení energií mezi sousedy a jak ho mezi lidi dostat, zpopularizovat a zapojit je.)

 

PrusaLab

Oživ staré nebo rozbité věci (re-use, redukce odpadu a dopravy). Pokud by výrobci uvolňovali 3D modely svých produktů (třeba za poplatek nebo těch produktů, které dále nemají zákaznickou podporu), bylo by možné reprodukovat 3D tiskem např. v autorizovaných tiskových centrech chybějící součástky nebo upgrady. Starým modelům by se tak prodloužila životnost, jejich podpora by byla posílena a rostla by komunita, která by tuhle myšlenku zastávala.

 

Qest

Až 60 % nákladů na provoz domácnosti tvoří teplo. Teplá voda pak dalších 20 %. U panelových domů došlo k masivnímu zateplení, ale je to správná cesta? Jak je možné pomocí smart a IoT technologií snížit spotřebu tepla panelových domů, kde žije čtvrtina populace České republiky?

 

ESA BIC

Smart Awareness – Vytvořte aplikaci, která na základě existujících dat rozpozná nebezpečné podmínky a upozorní na ně osoby, které v dané oblasti žijí (například smog, kyselý déšť, vysoká koncentrace CO2, nedostatek kyslíku a podobně).

 

Obec Kněžice

Aplikace na systematické sledování výtěžnosti plynu dle dodávaného paliva do bioplynové stanice.

 

eMan, Q-TON 3.0, hackathon Q-ton

 

Čím je zajímavá vítězná trofej hackathonu?

Hlavně tím, že vznikla přímo na místě během Q-TONu. Navrhl ji náš CTO Jirka Pech – od skicy až po render. Spoje trofeje jsme 3D vytiskli a tělo s podstavnou destičkou vylaserovali.

 

eMan, Q-TON 3.0, hackathon Q-ton, Jana Lochmanová

 

Jak to celé s odstupem času hodnotíme?

Celá akce nás stála mnoho hodin příprav, diskuzí o pravidlech a partnerstvích, příprav propagace, komunikace k účastníkům – a pak samozřejmě komunikace s nimi. Připravovali jsme taky doprovodný program v podobě dvou workshopů a jednoho Q-TALku. Zjistili jsme, že organizovat takový hackathon není vůbec malá věc a získali jsme spoustu zkušeností. Vložili jsme do toho celkově hodně energie. A stálo to za to? Rozhodně!

Potěšilo nás pozitivní hodnocení účastníků i partnerů. Co nejvíc oceňovali? Atmosféru, která na akci panovala. Technologie, které si mohli na hackathonu vyzkoušet. Mentory, kteří je obohatili o nové pohledy a názory.

Slova, která mají účastníci s Q-TONem spojená, jsou potenciál, programování, 3D tisk, business, zážitek. O průběhu samotného hackathonu a výsledných projektech se dočtete v článku od Qestu na Medium.

Byla to makačka, ale šli bychom do toho příště? No jasně.

Jana Lochmanová
Event Manager

RSS