Digitalizace řemesla a průmyslu 3: Dělník dnešní budoucnosti

Ochrana lidského zdraví by měla být na prvním místě. Digitální trendy se proto dostávají i k bezpečnostním pomůckám pro práci v průmyslovém prostředí.

Po chytrých bojlerech a augmentované realitě v leteckém servisu se dostáváme k ochraně lidí pracujících v nebezpečných podmínkách. Na emitor silového pole či robotický oblek si naneštěstí ještě musíme počkat. Chytré senzory a filtry napojené na strojové učení (machine learning) nám ale pomáhají už dnes. Takto by vypadal pracovní den pana D., fiktivního dělníka vybaveného nástroji, na jejichž vývoji spolupracujeme.

Pracovní den

Pan D. si po příchodu do práce nasadí pracovní oblek doplněný o senzory váhy, kvality vzduchu a kontroly tělesných funkcí. Společně s ochrannými pomůckami si poté nasadí sluchátka, která ho dokonale oddělí od okolního hluku. Přesto je schopen slyšet důležité zvuky, jako kolem projíždějící vozík i kolegu, který na něj promluví.

 V jednu chvíli má pocit, že byl zvuk filtrován nepřesně. Klepne tedy na sluchátka, aby hlásil možnou chybu. Strojové učení, které zvuky rozeznává, danou sekvenci zvuku označí v čase, aby jej podrobilo hlubšímu zkoumání a porovnávání.

Pan D. se pouští do práce. Rukama mu prochází hodně materiálu a říká si, že je to dnes větší dřina, než obvykle. V brzkých odpoledních hodinách dostává pokyn, aby odešel z pracoviště. Podle senzorů v jeho botách již překonal maximální denní limit zatížení a vedoucí, kteří na to dostali upozornění, mu proto dávají padla, aby byla zajištěna bezpečnost práce.

 Jak prochází stavbou, těsně vedle něj se zřítí kovová konstrukce. Je v šoku, ještě nikdy nic takového na stavbě nezažil – ale nic se mu nestalo. Do sluchátek dostává informaci, že jsou všichni v pořádku a je bezpečné projít. Oddychne si, pomůže s odklizením a zamíří ke své skříňce.

 

Po práci

Za každým z dělníků je záznam celé směny. Fyzické zatížení, zatížení hlukem, čistota vzduchu, tělesné funkce. I proto vedení po nehodě ihned vědělo, že se nikomu nic nestalo. Pokud by k neštěstí došlo, věděli by, ke komu konkrétně pomoc ihned poslat a kdo může i přes zranění na pomoc chvíli počkat.

Strojové učení zkontroluje všechny zvukové záznamy, v případě potřeby upraví parametry svých filtrů a dá upozornění, pokud by zvuk některého ze strojů, kolem kterého se pan D. pohyboval, napovídal tomu, že je ve špatném stavu.

Díky těmto informacím lze pravidelně dělat opatření, která minimalizují nehody a zranění na pracovišti, stejně jako předcházet přetížení zaměstnanců. 

A dál…?

Strojové učení propojené se sluchátky, co filtrují zvuk, se brzy může dostat do každodenního života. Zesílit konkrétní zvuk a zbytek akustických signálů ztlumit je zlom v kontrole vlivu okolí na naše smysly. 

Ruku v ruce s dalším vývojem v oblasti Průmyslu 4.0 (Industry 4.0) udělají podobná bezpečnostní zařízení z průmyslu uspokojivě bezpečné místo. 

Jan Kučera
Division Director

RSS